Netanyahu na sastanku s Putinom: Iran je kao nacistička Njemačka, nećemo dozvoliti jačanje Irana

29. Jan 2018. | 21:15 | NV
putin netanyahu tass

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je danas na sastanku s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi uporedio borbu protiv nuklearnih ambicija Irana i navodne podrške Teherana međunarodnom terorizmu, s borbom protiv nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, prenosi Beta.

“Mislim da je glavna lekcija od uspona nacista i kasnije, njihovog poraza, da se mora zauzeti snažan i blagovremeni stav protiv ubilačkih ideologija”, rekao je Netanyahu Putinu u Jevrejskom muzeju i Centru tolerancije u Moskvi, prenijeli su izraelski mediji.

Dvojica lidera su razgledala izložbu povodom 75 godina od ustanka u logoru smrti Sobibor.

“To je također naša misija danas i zato želim da razgovaram s vama o našim zajedničkim naporima da jačamo sigurnost i stabilnost u našem regionu i naravno o saradnji Rusije i Izraela”, rekao je Netanyahu.

Izraelski lider je ocijenio da Putinova posjeta Muzeju odražava zajedničku borbu protiv najvećeg zla koje je čovječanstvo spoznalo, užasnu cijenu koju je jevrejski narod platio kao i ruski narod. Podsjetio je na 20 miliona sovjetskih žrtava i šest miliona ubijenih Jevreja, kao i na heroizam Crvene armije za pobjedu nad nacistima.

Premijer Izraela doputovao je u Moskvu da s Putinom razgovara, kako se očekivalo, uglavnom o problemu vojne konsolidacije Irana u Siriji.

Izrelski mediji su najavili da će biti reči i o “ultimatumu” predsjednika SAD Donalda Trumpa Evropi da izmjeni nuklerani sporazum velikih sila s Iranom.

Netanyahu je rekao pred polazak da će s Putinom razgovarati i o iranskim zadiranju u Liban koji je sjeverni susjed Izraela, odnosno o pokretu Hezbollah koji je ratovao sa Izraelom i koji ne skriva spremnost da se bori protiv Izraela ukoliko Tel Aviv ponovo napadne Liban..

“To nismo spremni da tolerišemo”, rekao je izraelski lider, ocijenivši da je vojna saradnja Izraela i Rusije od suštinskog značaja i da se nastavlja.

Tass izvještava, pozivajući se na Kremlj, da su dva lidera govorila i o mirovnim pregovorima o Siriji, čiji će Rusija biti domaćin u Sočiju.

Ruski mediji prenose da je ovo sedmi sastanak Putin i Netanyahua od kada je počela ruska intervencija u Siriji, a zadnji sastanak je bio 23. augusta 2017. godine kada je Putin primiju izraelskog premijera u svojoj rezidenciji u Sočiju na obalama Crnog mora. Netanyahu je posjetio Rusiju 12 puta i to u njegovom premijerskom mandatu od 1996. do 1999. godine te od 2009. do danas.

 

Netanyahu traži od novinara da mu porodicu ostave na miru

Premijer Izraela Benyamin Netanyahu je danas kritikovao medije i ljutito poručio novinarima da mu “ostave porodicu na miru”, jer je emitovan snimak na kojem se čuje kako njegova supruga Sara viče na jednog savjetnika jer je objavljeno nešto što se njoj nije svidjelo, piše Beta.

Netanyahu je na Facebooku i Twitteru branio ponašanje svoje supruge.

“Svako može da se naljuti”, napisao je Netanyahu, ocijenivši da nema opravdanja za objavljivanje tajnog snimka, prenijeli su izraelski mediji.

Netanyahuova porodica je sinoć, odmah po emitovanju tog snimka još iz 2009. godine, rekla da je “žrtva ružne kampanje kleveta”, a danas je premijer tvrdio da su mediji “voljni da proliju krv” njegove porodice, samo da bi njega oborili s vlasti.

Nedavno je u Izraelu objavljen i snimak razgovora ispred striptiz bara u Tel Avivu, u kojem stariji Netanjahuov sin Yair omalovažava žene i gdje svom sugovorniku govori da je njegov otac zaslužan zašto otac njegovog sagovornika zarađuje novac sa svojom kompanijom. “Moj otac je tvom ocu sredio da zaradi 20 milijardi dolara, a ti se meni prenemažeš za 400 šekela”, rekao je premijerov sin, aludirajući na ugovor o eksploataciji prirodnog gasa kojeg je potpisala državna vlada i privatna kompanija.

Supruga premijera je bila na meti novinara zbog tvrdnji da se loše odnosila prema zaposlenima u premijerovoj rezidenciji. Jedan od njih je 2016. godine dobio 44.000 dolara odštete za maltretiranje, podsjeća Beta.

 

NV / foto Tass

Na vrh