Netanyahu: Požari širom Izraela podmetnuti, a Palestinici mu nude pomoć

24. Nov 2016. | 21:25 | NV
pozar is

Veći broj požara i danas bukti širom Izraela, od kojih je najveći u sjevernom gradu Haifi odakle je evakuisano oko 50.000 ljudi, dok je izraelski premijer Benjanim Netayahu za neke od požara rekao da su uzrokovani “terorom onih koji su ih namjerno podmetnuli”, javlja AP.

Požari bukte Izraelom već nekoliko dana, pri čemu suho i vjetrovito vrijeme doprinosi brzom širenju vatre.

Netanyahu danas, u izjavi novinarima u Haifi, nije rekao da li je poznat identitet osumnjičenih za podmetanje požara niti njihovi motivi, navodi američka agencija, uz primjedbu da izraelski zvaničnici obično koriste riječ “teror” kada govore o arapskim ili palestinskim ekstremističkim aktivnostima.

Ranije danas, izraelska policija uhapsila je četiri Palestinca u vezi sa jednim od nekoliko velikih požara koji su oštetili kuće i doveli do evakuacije hiljada ljudi u proteklih par dana.

 

Palestinci ponudili pomoć Izraelu u gašenju požara

Palestinska uprava ponudila je danas Izraelu pomoć u borbi protiv požara koji već nekoliko dana bukte širom te zemlje, a palestinska ponuda stiže u trenutku kada izraelski lideri nagovještavaju da iza nekih od tih požara stoje Arapi ili Palestinci koji su ih, kako tvrde, namjerno podmetnuli, javlja AP.

Zvanična palestinska novinska agencija WAFA javila je danas da su Palestinci ponudili Izraelu svoje vatrogasne timove kako bi pomogli u međunarodnim naporima da se vatrena stihija ugasi.

Jusef Nasar, generalni direktor palestinske Civilne odbrane, rekao je da ponuda predstavlja “humanitarnu poruku”.

Palestinci su pomogli Izraelu i tokom pogubnog požara 2010. godine, podsjeća američka agencija.

 

NV / Tanjug / foto globalnews.ca

Na vrh