Neum: Dobra sezona u loša vremena

Turistička sezona u Bosni i Hercegovini uveliko je u jeku. No, vrhunac sezone tek se očekuje u narednim mjesecima. U Neumu su zadovoljni dosadašnjim prilivom turista, a i spremni su za ono što ih očekuje... “Nikad više gostiju u ovo vrijme”, tvrdi načelnik Općine Neum Živko Matuško. Ipak, u Neumu ne funkcionira baš sve kao turizam. Ili kao što to mještani pesimistično kazuju – “ne funkcionira ništa osim turizma”

20. Jun 2015. | 07:08 | Ibro Čavčić
nv42472

nv42472.jpg
Kalendarski, ljeto tek treba nastupiti. Nagovještaj je to za vrhunac turističke sezone u kojem se očekuje najveći priliv turista. No, u Neumu već postoji razlog da se zadovoljno trljaju dlanovi. “Ove godine u petom i šestom mjesecu imamo veći broj gostiju, za razliku od prethodnih godina. Hoteli su puni. Imamo i strane i domaće goste, što nas naročito raduje”, kaže načelnik Općine Neum Živko Matuško za Novo vrijeme, dodavši da su pripreme za ovu turističku sezonu odavno izvršene, ali da stalno treba raditi.

“Svako je zadužen za svoj dio posla, ulažemo napore da sve bude uredu. I za opći interes, i za naše goste. A i za sezonu smo spremni: plaže, hortikultura, redovno čišćenje ulica”, navodi on, te dodaje da Općina plaća komunalne službe kako bi se to održavalo.


Putna infrastruktura

Turizam se ne može promatrati zasebno, tj. ne uključujući pritom uzročno-posljedičnu vezu s ostalim spregama. Jedna od njih je, naravno, i putna infrastruktura koja se često tumači kao glavni nedostatak koji ograničava turistički potencijal Neuma kako bi on došao do punog izražaja.

“Put je bogatstvo. Tvrdim da bi Neum imao višak gostiju da se taj put iz Mostara napravi. Teško se dva auta mogu mimoići! Mislim da je krajnje vrijeme da se ta priča privede kraju. Imamo neka obećanja i nadam da neće sve ostati na tome. Cesta je uska, a i već je sva ispucala. Neophodno je to srediti za ovu sezonu”, kazao je načelnik Općine Neum, izrazivši nadu da će neko razumjeti potrebu da se to napravi.

“Dojadilo mi je svaki dan to spominjati: na zaleđu područja općine Neum imamo problema. To je život, to je bogatstvo. Trebali bismo svi tim putem ići, pa i oni koji su odgovorni za taj put. Dugo to čekamo”, kategoričan je, dodavši da je za to odgovorna direkcija cesta.

Vlast u Hercegovačko-neretvanskoj županiji još nije formirana, a na djelu je i kriza u Vladi Federacije BiH što se odražava na lokalni nivo vlasti. Živko Matuško tvrdi da se kriza s većih nivoa vlasti itekako odražava i na lokalnu zajednicu i da bi veći nivoi vlasti trebali biti podrška općinama, što u Bosni i Hercegovini nije slučaj.

Naprotiv, općine vraćaju kredite koje je Federacija Bosne i Hercegovine podizala, a od kojih nisu imale nikakve koristi. Matuško za Novo vrijeme ističe da ima dobru saradnju s drugim načelnicima, te podržava tužbu Saveza općina i gradova FBiH protiv Federacije BiH. Tvrdi da je bez saradnje nemoguće raditi za opću dobrobit.

“Usprkos svemu, Neum ipak dobro živi zbog bogatstva koje ima, čak mnogo bolje nego druge općine. Ali ono što nam pripada moramo prisvajati, opet kažem, za opće interese, da bismo mogli graditi, praviti i uređivati”, kategoričan je Matuško.


Taksativno gledano

Načelnik Matuško tvrdi da bi Neum od boravišnih taksi trebao imati milion konvertibilnih maraka godišnje, no te takse niko ne plaća.

“Boravišne takse su uvedene ali ih, nažalost, malo ko plaća. Općine od boravišnih taksi nemaju ništa. Znate kako idu te raspodjele: 80 i 20 posto na Županiju i Federaciju BiH. Općini bi trebalo pripasti nešto od toga, ali nažalost od toga nemaju ništa. I sad bi općine trebale plaćati inspektore da to rješavaju?!”, kategoričan je Matuško.

“Neum bi trebao imati milion konvertibilnih maraka godišnje od boravišnih taksi. Niko to ne plaća, a i tu je raspodjela Federacije i Županije. Je l’ to dobro? Pa svako bi imao više. A odakle će se uređivati hortikultura i ostalo? Dakle, sve radi lokalna zajednica, a sve joj je oduzeto. Od boravišnih taksi bi i Federacija BiH imala više, a i lokalne zajednice”, ističe on.


“Uspješne privatizacije”

Turisti, ali i mještani tvrde da se uređivanjem starih i porušenih hotela Neumu vraća stari sjaj. Načelnik Matuško to naziva “uspješnom privatizacijom” i tvrdi da se te privatizacije moraju do kraja provesti.

“Imamo primjere pozitivnih privatizacija. Hotel “Neum”, naprimjer, uvijek je pun. Tu je 900 gostiju svaki dan. Stranci, većinom. Seminari se održavaju. To je ono što nas raduje”, kaže on za Novo vrijeme, dodavši da je obaveza i saniranje starih porušenih hotela koji nisu sanirani, te je neophodno i njih privatizirati.

Osim navedenih, Neum ima još mnogo problema koje je neophodno rješavati u saradnji sa svim nivoima vlasti, ali i u saradnji s građanima. Načelnika Živka Matuška, pripadnika stranke HDZ, pitali smo i za ribnjake u Neumu, ali i za komunalno preduzeće:

“U Neumu postoje dva ribnjaka, a čekaju se koncesije. Od 2003. godine povjerenstvo prelazi na Županiju. Ljudi ne plaćaju koncesiju, ribu uzgajaju, poticaje dobijaju. Znači, trebamo prihode ubirati. To je osnovno.”

“Komunalno poduzeće radi i dobro funkcionira. Imamo stari dug od prije 15-20 godina u odnosu na ovaj regionalni vodovod, taj dug se odnosi na 42 kilometra. To je ova bivša služba Vodoprivrede BiH plaćala, a sad je sve palo na Općinu. No, usprkos svemu, funkcioniramo odlično.”

Za kraj, dodao je da je u Neumu u posljednje vrijeme sve više kulturnih i sportskih događaja, te da će toga biti sve više.

Na vrh