Nikšić: Dodjelom grant sredstava namjenskoj industriji Vlada jača i privatni kapital u preduzećima

26. Jul 2017. | 11:09 | NV
niksic

Predsjednik SDP-a BiH i zastupnik u Federalnom parlamentu Nermin Nikšić zatražio je da Federalna vlade objasni zbog čega je dodjelila grant sredstva firmama iz namjenske industrije, kada u tim preduzećima 49 posto vlasništva imaju i privatni dioničari, fizička lica i razni fondovi.

Nikšić je rekao da grant sredstvima namjenskoj industriji Vlada jača privatni kapital u ovim preduzećima, umjesto da je, dodao je, povećala vlastitio udio u njima.

Vlada FBiH dodjelila je sredinom jula oko 3,7 miliona KM za podršku namjenskoj industriji, što je predsjenik SDP-a ocijenio kao bespotrebno osnaživanje privatnog kapitala iz javnog budžeta Federacije.

“Zbog čega Vlada nije jednostavno uvećala vrijednost i procenat državnog kapitala u tim preduzećima”, pitao je Nikšić. On je zatražio da Vlada dostavi kompletne podatke o privatnim licima koja, uz Vladu, također imaju dionice u preduzećima namjenske industrije koja posluju na području Federacije.

Nikšić je tokom sjednice Federalnog parlamenta upozorio i na to da je, kako je rekao, Vlada FBiH dala privatnoj firmi iz Goražda da proizvodi istu municiju koju već proizvodi “Igman“ iz Konjica, čiji je većinski vlasnik Federacije, te je Vlada na taj način direktno ugrozila vlastito preduzeće, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh