Nikšić i Komšić na Krugu 99: BiH prolazi kroz najtežu političku blokadu od Dejtona

3. Dec 2017. | 17:24 | NV
niksic i komsic

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je tokom današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Kruga 99” u Sarajevu rekao da Bosna i Hercegovina prolazi kroz najtežu političku krizu nakon Dejtona, te da su institucije države skoro apsolutno blokirane.

Nikšić smatra da su toga svjesne i vladajuće elite u zemlji, kojima je ostalo tek nešto manje od godinu dana da ostvare svoje planove.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić i predsjednik DF-a Željko Komšić bili su uvodničari na redovnoj sesiji Kruga 99, a govorili su na temu “Izbornim zakonodavstvom do obnove društva Bosne i Hercegovine – dijalog s civilnim društvom“.

Vlast u BiH se trenutno najviše spori oko izmjena Izbornog zakona. Hrvatske stranke žele novi izborni zakon u BiH, koji bi Federaciju dodatno podijelio po etničkim jedinicama, što je za stranke ljevice neprihvativo.

Komšić smatra da takva priča ima samo za cilj dodatno produciranje političkih i etničkih svađa u zemlji, ali ne i postizanje konkretnih pomaka u bh. društvu.

SDP i DF su nedavno uputile u Parlament FBiH Prijedlog Zakon o izbornim jedinicama, koji bi mogao unaprijediti i sam Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

Iz tih stranaka navode da njihov prijedlog nalazi balans između etničkog i individualnog prava naroda i građana u BiH, stvarajući osnovne pretpostavke da svi građani i narodi budu jednakopravni na području BiH, odnosno u ovom slučaju u FBiH.

“Prijedlog SDP-a i DF-a nije prijedlog izbornog zakona BiH, već Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u FBiH. U potpunosti je u skladu s Ustavom BiH, s Ustavom FBiH, u skladu s izbornim zakonom BiH”, rekao je Nikšić, dodajući da taj prijedlog u sebi sadrži i sve one stavove koji su izneseni u mišljenju Venecijanske komisije i OHR-a.

 

NV / NAP

Na vrh