Nikšić: Možemo probuditi jako puno od polovine biračkog tijela koja ne izlazi na izbore

19. Feb 2018. | 22:30 | NV
niksic patria(3)

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić smatra kako građanski blok ili ljevica u Bosni I Hercegovini ima obavezu ponudi tri člana za Predsjedništvo BiH na oktobarskim izborima, “kako bi pokazali da su drugačiji.”

“Nećete čuti još uvijek imena, ja samo govorim ono što je moje viđenje. To je moja vizija BiH, mislim da se za nju isplati boriti”, rekao je Nikšić za N1, prenosi agencija Patria.

Predsjednik SDP-a smatra da ako svi zajedno krenu, ako stanu iza te ideje, očekuje da mogu probuditi jako puno od polovine biračkog tijela koja ne izlazi na izbore. Ocijenio je da je zastupnik u Parlamentu BiH Denis Bećirović jedan od najozbiljnijih kandidata SDP-a za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka. “Potpuno je legitimno, on je jedan od najozbiljnijih kandidata i ima jako veliku podršku građana”, rekao je Nikšić.

Govoreći o Željku Komšiću kao kandidatu ljevice za člana Predsjedništva iz reda Hrvata, Nikšić je rekao da je Komšić potpuno legitiman kandidat, za kojeg vjeruje da može pobijediti.

“Kada govorim o nečemu novom, govorim o tome da ljevica treba imati tri kandidata za člana Predsjedništva BiH. Odvojit ćemo proces kandidiranja u odnosu na liste jer je vrlo važno da što prije imamo riješeno ovo pitanje. Imamo intenzivne razgovore sa Našom strankom i imat ćemo razgovore sa mnogim drugim strankama. Moja želja je da ljudi koji budu izabrani iz ljevica kao član Predsjedništva budu član Predsjedništva za sve građane BiH. Zaista vjerujem u pobjedu”, rekao je Nikšić, iako se sa idejom da ljevica ima tri kandidata za Predsjedništvo BiH ne slažu mnogi i u samom SDP-u, jer smatraju da bi to samo “raspršilo” glasove ljevice i otvorilo put desnim strankama da pobijede. Sam Denis Bećirović je rekao da se ne slaže sa idejom tri kandidata, kao i ugledni član SDP-a Miro Lazović.

“Nije važno da se samo borimo za određenu funkciju. Građanima BiH treba ponuditi novu nadu. Ne mislim da je jedini problem u BiH pobijediti HDZ. Isto tako trebamo da se borimo da pobijedimo SDA. Isto tako da pobijedimo u RS. Vrlo važno je da pokažemo ljudima da postoji nešto novo, neki novi koncept. Ako bi izgubili eventualno neku bitku za člana Predsjedništva BiH, siguran sam da bi barem dobili pretpostavke da formiramo vlast na državnom nivou”, rekao je Nikšić.

 

NV / NAP

Na vrh