Nikšić: Pozivamo Željka Komšića da povuče jednostranu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH

19. Mar 2018. | 15:02 | NV
nermin(6)

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić pozvao je vlasti da se umjesto priče o koalicionim razmimoilaženjima okrenu borbi protiv poplava i pomognu ugroženim područjima.

Također je napomenuo da se vrši nelegalno prisluškivanje opozicije.

“Sada bih prešao na sjednicu Predsjedništva SDP. Mi smo prvo iz medija saznali pa onda i dobili plan ujedinjavanja političkih partija. SDP kao ozbiljna partija u međuvremenu je napravila i sastanke organa i dobili smo izjašnjenje 84 odbora. Mi smo danas jednoglasno usvojili dva seta zaključaka; prvi se odnosi na prijedlog DF-a, a drugi SDP-a o ujedinjenju. Kada je riječ o prijedlogu DF-a o ukidanju SDP-a, ne može biti ni govora. Smatramo kako je prijedlog za gašenje SDP-a kao političkog subjekta nakon 108 godina postojana potez kojim se pravi medijska pažnja, a ne ozbiljan prijedlog. Meni ne pada na pamet da budem predsjednik koji će potpisati gašenje SDP-a”, poručio je predsjednik SDP-a.

Nikšić je pozvao DF da istupi iz vlasti u USK, gdje su u koaliciji sa SDA.

“Izrazili smo žaljenje što DF nije prihvatio naš prijedlog da pokrenemo proces da bismo došli do prijedloga oko ujedinjenja. Želimo jasno poručiti kako smo spremni potpisati sporazum o zajedničkom nastupu na izborima. Ono što je također usvojeno jeste da ne želimo s našim partnerima pričati preko medija, ali s obzirom da se mi stalno pozivamo u medijima, sada pozivamo DF da istupi iz vlasti u USK zajedno sa SDA.”

Na kraju je lider Socijaldemokratske partije pozvao lidera DF-a da povuče kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

“Pozivamo i Željka Komšića da povuče jednostranu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH kako bi se unutar bloka donijela odluka ko će biti kandidat. Naš cilj nije samo ujediniti lijeve stranke, već jačati državu pa time uključiti i akademsku zajednicu u rješavanje problema. Naš politički protivnik su vladajuće nacionalne stranke i stanje u našoj zemlji”, zaključio je Nermin Nikšić.

 

NV / NAP

Na vrh