Nizozemska i Srbija trebaju da daju garancije o Šešeljevom puštanju na privremenu slobodu

Sudsko vijeće Haškog suda pozvalo je Nizozemsku (kao zemlju domaćina suda) i Vladu Srbije da se izjasne o garancijama u vezi s eventualnim privremenim puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja

24. Jun 2014. | 20:05 | S.M
24799


Vijeće je zatražilo od Vlade Srbije da potvrdi može li osigurati precizno navedene mjere.

Prema navedenim mjerama Srbija bi, uz ostalo, trebala odredi jednog ili više dužnosnika koji će pratiti Šešelja od aerodroma u Nizozemskoj do mjesta gdje će boraviti privremeno na slobodi te da isto uraditi prilikom njegovog povratka u Nizozemku.

Srbijanska vlada trebala bi da osigura da Šešelj bude u kućnom pritvoru na adresi koju će srbijanske vlasti prijaviti Haškom sudu te da svako njegovo kretanje iz zdravstvenih razloga bude u pratnji policijskih vlasti Srbije.

Također, Vlada treba da se izjasni i o tome može li osigurati da Šešelj odmah bude uhapšen u slučaju da prekrši ove uvjete, da mu uzme putovnicu te ne dopusti bilo kakvo kretanje/putovanje s lokacije gdje će boraviti.

Od srpskih vlasti se traži i da osiguraju da Šešelj ne dođe u kontakt sa žrtvama i svjedocima i da ne utiče na njih na bilo koji način, te da obavijeste Vijeće u slučaju da Šešelj prekrši uvjete svog privremenog puštanja na slobodu.

Vlada treba da dostavlja izvješće Sudskom vijeću svakih 14 dana, navodi se u priopćenju Haškog suda.

Obje vlade imaju sedam dana, od prijema zahtjeva, da se izjasne o tome, prenosi Tanjug.

(Agencije)

Na vrh