Njemačka obustavlja izvoz oružja u zemlje umješane u sukobe u Jemenu

19. Jan 2018. | 20:19 | NV
Jemen djeca 1

Vlada Njemačke saopštila je danas da neće odobriti izvoz oružja u zemlje koje su umješane u sukobe u Jemenu, prenosi Beta.

Ta odluka mogla bi da utiče na isporuku vojne opreme u Saudijsku Arabiju, navodi agencija AP.

Konzervativni blok njemačke kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokrate lijevog centra postigli su dogovor tokom pregovora prošle sedmice da “neodložno” zaustave isporuku oružja u zemlje koje su umješane u sukobe u Jemenu.

Saudijska Arabija podržava međunarodno priznatu vladu u Jemenu protiv šiitskih pobunjenika Husa na čijoj je strani Iran. Iran takve optužne odbacuje.

Deutsche Welle je pisao krajem prošle godine da je Njemača samo u trećem kvartalu 2017. godine Saudijskoj Arabiji odobrila prodaju oružja u iznosu od 150 miliona eura.

Već godinama različite organizacije kritikuje zemlje koje Saudijskoj Arabiji prodaju oružje, a koje zvanični Rijad koristi i za rat u Jemenu, u kome je od posljedica rata u Jemenu, prema podacima UNICEF-a, stradalo ili povrijeđeno oko 5.000 djece dok je 1,8 miliona njih neuhranjeno.

Pored sukoba i gladi, Jemen je pogodila i epidemija kolere od koje je oboljelo više od milion ljudi, dok jednu četvrtinu inficiranih predstavljaju djeca ispod pet godine, dodao je UNICEF.

U ratu u Jemenu od marta 2015. godine poginulo je skoro 9.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbjeglištvu. Zdravstvena i sanitarna infrastruktura je skoro potpuno uništena, saopštio je UNICEF.

I prije početka ovoga rata Jemen je bio najsiromašnija država Bliskog istoka.

 

NV

Na vrh