Njemačka podržava Tillersonov odnosom prema Sjevernoj Koreji: Tako treba i sa Iranom

2. Oct 2017. | 10:46 | NV
gabriel

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabrijel pozdravio je odluku državnog sekretara SAD Rexa Tillersona da “ispita” šanse za dijalog sa Sjevernom Korejom, prenosi Tanjug.

On je pozvao Washington da slične mjere preduzme i po pitanju Irana.

“Upravo ovo je ispravan potez. Sjevernoj Koreji će biti savjetovano da ozbiljno shvati ovu ponudu za pregovore”, rekao je Gabriel povodom Tillersonove izjave, prenosi Reuters.

On je upozorio da bi povlačenje iz nuklearnog sporazuma sa Iranom koji je potpisao bivši predsjednik SAD Barack Obama, podrilo kredibilitet Washingtona u pregovorima sa Sjevernom Korejom.

“Volio bih da sličnu ponudu vidim i za Iran. Ukoliko SAD odustanu od nuklearnog sporazuma sa Iranom, to bi moglo da umanji njihov kredibilitet ponude koju su izložili Sjevernoj Koreji”, rekao je Gabriel.

Teheran se 2015. godine složio da obustavi svoj nuklearni program u zamjenu za smanjenje sankcija.

Međutim, aktuelni američki predsjednik Donald Trump taj sporazum je okarakterisao kao “sraman”, a prošlog mjeseca je zvanični Washington saopštio da razmatra da li da se povuče iz tog sporazuma što traži i Izrael koji Iran vidi kao najvećeg konkurenta za prevlast u regiji.

Kako navodi agencija, Njemačka, jedna od malobrojnih zapadnih država koja ima svoju ambasadu u Pjongjangu, zagovarala je mirne pristupe za smanjenje tenzija na korejskom poluostrvu i kritikovala Trumpovu retoriku po pitanju nuklearnog potencijala.

Ranije, američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je da SAD imaju otvorene kanale komunikacije sa Sjevernom Korejom i istražuju da li je taj režim spreman da pristupi pregovorima o odustajanju od nuklearnog programa.

“Pokušavamo, ostanite uključeni. Tražili smo, imamo linije komunikacije sa Pjongjangom. Nismo u mračnoj situaciji, imamo dva tri otvorena kanala ka Pjongjangu. Možemo da razgovaramo sa njima i razgovaramo sa njima”, rekao je Tillerson novinarima u Pekingu, nakon razgovora sa kineskim zvaničnicima, prenio je AFP.

 

Trump promijenio stav?

Međutim, ubrzo nakon izjava Tillersona oglasio se i Donald Trump, koji je putem Twittera, poručio svom ministru da uzalud pregovara sa Sjevernom Korejom.

“Rekao sam Rexu Tillersonu, našem divnom državnom sekretaru, da gubi vrijeme u pregovorima sa malim čovjekom-raketom”, napisao je Trump u prvom tweetu i zatim napisao u drugom tweetu : “Čuvaj svoju energiju Rex, uradićemo ono što je potrebno da se uradi”, prenosi NBC News.

Ovaj pomalo neobičan nastup američkog predsjednika već je podjelio analitičare. Dok jedni smatraju da se radi o nediplomatskom i lošem potezu relativiziranju rada svog ministra vanjskih poslova, drugi smatraju da Trump na taj način vrši pritisak na Sjevernu Koreju s porukom između redova da im je bolje da se dogovore sa Tillersonom, nego da imaju posla sa odlučnim američkim predsjednikom.

 

NV

Na vrh