Njemačka: Sve više školovanih napušta zemlju

U studiji koja će ove sedmice biti proslijeđena kancelarki Angeli Merkel navedeno je da Njemačka mora učiniti veće napore da zaustavi odljev mozgova

27. Feb 2014. | 17:50 | A.K
19494

Njemački list “The Local” piše da Njemačka posljednjih godina sve manje uspijeva zadržati najtalentiranije osobe u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, u studiji koja će ove sedmice biti proslijeđena njemačkoj kancelarki Angeli Merkel navedeno je da Njemačka mora učiniti veće napore da zaustavi odljev mozgova.

Vladina Komisija za istraživanje i inovacije (EFI) navodi da visokoobrazovani istraživači, akademski radnici i naučnici sve više napuštaju Njemačku posljednjih godina.

“Njemačka ostaje bez svojih najboljih naučnika koji sve više odlaze u neke druge zemlje u svijetu”, navodi se u studiji.

Dodaje se da uprkos tome što Njemačka privlači visokoobrazovani kadar iz drugih zemalja svijeta, kvalitet naučnika koji dolaze u Njemačku je mnogo niži od kvaliteta i ugleda naučnika koji napuštaju tu zemlju.

“Okruženje i uslovi za istraživanje u Njemačkoj izgleda da nisu dovoljno privlačni za najbolje i najpametnije”, navodi se u istoj studiji.

Prema rezultatima tog istraživanja, za oko 4,000 naučnika je više napustilo Njemačku u periodu od 1996. do 2011. godine, od broja naučnika i akademskih radnika koji su u istom periodu došli u tu zemlju.

S druge strane, u nekim drugim evropskim zemljama kao što su Švedska, Austrija, Švicarska i Belgija, više naučnika je došlo u zemlju nego što ju je napustilo.

Prema pomenutom istraživanju, više od pola naučnika koji su u pomentom periodu napustili Njemačku preselili su se u Švicarsku i Sjedinjene Američke Države (SAD).

(Agencije)

Na vrh