Njemačka vojska: Na rubu djelotvornosti, spremnost niska, nedostaje stručnog kadra, fali tenkova, odjeće

21. Feb 2018. | 07:59 | NV
german

Njemačke oružane snage su zbog problema s manjkom osoblja i tehničkog materijala na rubu djelotvornosti, proizlazi iz redovnog godišnjeg izvještaja o stanju Bundeswehra objavljenom u utorak, prenijela je Hina.

“Spremnost oružanih sistema za upotrebu je dramatično niska. Tomu treba pridodati i enormni manjak osoblja koji se posljednjih godina dodatno pogoršao”, stoji u godišnjem izvještaju o stanju Bundeswehra povjerenika Bundestaga za oružane snage Hans-Petera Bartelsa (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

U izvještaju se govori o manjku 21.000 oficira i podoficira.

“Manjak stručnog kadra vodi kao preopterećenju zaposlenih i frustracijama”, stoji u izvještaju.

U ocjeni stanja oružanih snaga se spominju reforme koje je prije godinu dana pokrenula ministrica odbrane Ursula von der Layen, ali se istodobno kritizira i sporost provođenja tih reformi.

“Materijalna spremnost Bundeswehra se nije poboljšala proteklih godina, nego pogoršala”, stoji u izvještaju. Tako se govori o tomu da od šest njemačkih podmornica na kraju prošle godine niti jedna nije bila spremna za akciju. Niti u zraku situacija nije bolja.

“U nekim trenucima od 14 transportnih zrakoplova Airbus A-400M niti jedan nije bio spreman na polijetanje”, stoji u izvještaju.

Mnogi piloti helikoptera se bore s manjkom sati provedenih u zraku što je potrebno za održavanje pilotske licence.

U ponedjeljak su njemački mediji objavili kako interventna jedinica Bundeswehra koja djeluje u sklopu NATO saveza zbog pomanjkanja tenkova ali i zaštitnih prsluka, zimske odjeće i šatora nije spremna za djelovanje.

Bartels u svom izvještaju osim ubrzanja reformi traži i više novca za odbrambeni resor, prenijela je Hina.

Stanje u njemačkoj armiji posebno čudi činjenicom da je Njemačka motor evropske unije, u ekonomskom i političkom smislu, te da je veliki proizvođač i izvoznik oružja širom svijeta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zalaže se i za formiranje neke vrste “evropske vojske”, a ideju snažno podržava i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Razlog formiranja, navodi se, jeste i ruska prijetnja i migracije.

Dolaskom u Bijelu kuću Donald Trump je tražio veće ulaganje u vojsku od strane članica ovoga saveza.

 

NV / foto AFP

Na vrh