Njemački Forschner zainteresovan da gradi fabriku u Kalesiji

4. Apr 2018. | 14:11 | NV
Kalesija

Njemačka kompanija Forschner zainteresovana je da u Kalesiji gradi fabriku kablova za automobilsku industriju, a u kojoj bi, za početak, trebalo biti zaposleno oko 1.000 radnika, rečeno je na jučerašnjem sastanku direktora te kompanije Zdeneka Zamaneka, premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića i načelnika Kalesije Seada Džafića.

Suljkanović je potencijalne investitore upoznao sa pogodnostima i komparativnim prednostima našeg kantona u odnosu na druga područja, ali i o poticajnim mjerama na koje investitori mogu računati

“Ono što su komparativne prednosti za ulaganje na području Bosne i Hercegovine su prije svega izuzetno niska i u regionu skoro najniža stopa poreza na dobit od samo 10%. Tu je i niska cijena energije za industriju, a i stopa PDV-a od 17% je najniža u Europi. Uz brojne programe podrške u zapošljavanju, te kvalitetnu radnu snagu, Tuzlanski kanton je sigurno jedno od najboljih područja za investiranje”, rekao je Suljkanović.

Direktor kompanije Forschner zahvalio se načelniku i premijeru na prijemu koji je organizovan, rekavši da će vlasnike upoznati sa pogodnostima ulaganja u BiH i da će čim prije donijeti odluku, a svoje ispostave već imaju u Albaniji, Češkoj, Ukrajini, Turskoj.

 

NV / indikator.ba

Na vrh