Njemački rast održava ekonomiju eurozone stabilnom

Solidan rast u Nemačkoj zadržao je ekonomiju eurozone stabilnom krajem 2015. uprkos previranjima na globalnom tržištu i oštrom usporavanju u Kini

13. Feb 2016. | 18:57 | D.R
54518


Analitičari kažu da su brojke "nešto olakšavajuće", nakon nedavnih slabih podataka koji su sugerisali da skromnom oporavku u 19-članoj eurozoni ponestaje zamaha, piše Indikator.ba.

Statistička agencija Eurostat je saopćila da je ekonomija eurozone porasla 0,3 posto u posljednja tri mjeseca 2015. godine, istim tempom kao i u prethodnom kvartalu i, u skladu sa prognozama analitičara.

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) je porastao za 0,3 posto.
"Ekonomsku situaciju u Njemačkoj odlikuje čvrsti i kontinuirani rast u 2015. godini", saopćio je Federalni zavod za statistiku Destatis.
Francuska je usporila na 0,2 posto sa 0,3 posto u četvrtom kvartalu.
Italijanski oporavak je zaustavljen, uz rast od samo 0,1 posto, nakon prethodnih 0,2 posto, kompliciranjem napora Italije da počne sa smanjenjem svojih 2,2 triliona eura duga u ovoj godini.

"Italija se i dalje bori da izađe iz velike recesije 2008-14 i uprkos nekim ohrabrujućim znacima u prvom dijelu 2015. godine, rast je izgubio zamah u drugom polugodištu", rekao je Lorenzo Codogno, glavni ekonomist u LC Makro Advisors.

Španija je, istovremeno, zabilježila drugi kvartalni rast od 0,8 posto.

Spašena Grčka je pala u recesiju budući da se ekonomija smanjila za 0,6 posto, ali je to poboljšanje u odnosu na kontrakciju od 1,4 posto u prethodnom kvartalu.

Howard Archer iz IHS Global Insighta rekao je da, iako je stopa rasta u 2015. od 1,5 posto najbolja od 2011. godine, performanse eurozone u četvrtom kvartalu su "bez sjaja" a izgledi nisu obećavajući.

"Mi smo očekivali rast eurozone na 1,7 posto u 2016., ali to je upitno i možda ćemo prognoze trebati revidirati naniže", rekao je Archer u komentaru.

"Jasno je da postoje rizici za rast eurozone koji dolaze iz globalnih problema rasta i slabosti i nestabilnosti finansijskog tržišta", rekao je on.

Oznake: >

Na vrh