Noć teatara u Bosni i Hercegovini

19. Nov 2016. | 13:42 | NV
nt2016-1

Širom Evrope večeras će biti obilježena Noć teatra. Bosansko narodno pozorište Zenica sedmi je put koordinator teatarske manifestacije “Noć teatra u BiH”. Ove godine u Programu manifestacije učestvuje 12 pozorišta iz naše zemlje.

Na području Bosne i Hercegovine u projektu obiljkežavanja ovogodišnje međunarodne kulturne manifestacije “Noć teatra” sudjeluje 12 učesnika iz Banje Luke, Sarajeva, Tuzle, Konjica, Zenice, Kaknja, Travnika i Srebrenika, kazala je novinarima PR “Noći teatra 2016” Merima Handanović.

“Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva teatarske publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu. Stoga nam je želja da u subotu zajednički otvorimo sve bosanskohercegovačke teatre i scene kao mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja o teatarskoj umjetnosti, čime obogaćujemo redovan program, ali i zadržavamo naše posjetioce, privlačeći i novu mladu publiku”, kaže Handanović.

Bosansko narodno pozorište Zenica već sedmi put je koordinator manifestacije, čiji je cilj da okupi sve radnike i ljubitelje pozorišne umjetnosti i ujedini ih. Program “Noći teatra“ primarno obuhvata pozorišne predstave, ali i ostale oblike scenskih umjetnosti, kao što su međunarodne koprodukcije i gostovanja, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih evropskih autora, koncerte, izložbe, igraonice i radionice za djecu.

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, publika će imati priliku da pogleda predstavu “Fejsbukovci“ autora i reditelja Miroljuba Mijatovića, predstavu “Nakaze“, u režiji Emina Hajrića, a u večernjim satima da uživaju u koncertu Nene Belana.

Sarajevski ratni teatar obilježava”Noć teatra” uz gostujuću predstavu „Vojcek“ i razgovor o savremenom češkom teatru.

 

NV / bhrt.ba

Na vrh