Novalić: Ukoliko nam se ne jave pregovarači pozvat ćemo policiju da odblokiraju građane Federacije

28. Feb 2018. | 23:36 | NV
fadil_novalic07

Neke od najfrekventnijih saobraćajnica u blizini Sarajeva, Zenice i Tuzle i dalje su blokirane. Borci traže svoja prava, koja već mjesecima ponavljaju ispred zgrade Vlade u improviziranom kampu. Ali, ih očito niko ozbiljno nije shvatio.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine do danas nije zakazao sjednicu na kojoj će raspravljati o njihovim zahtjevima, pa su protesti počeli blokadom saobraćaja. Borci su u svojim zahtjevima do sada tražili borački registar, borački dodatak i ukidanje finansiranja boračkih udruženja.

Zbog protesta je u prekidu odvijanje saobraćaja na sljedećim lokacijama: raskrsnica magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, M-17 Žepče-Zenica (u mjestu Donja Golubinja), planinski prevoj Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic), petlja Šićki Brod (Tuzla) , petlja Blatuša (Zenica) i Vogošćanska petlja (Sarajevo).

U vezi s ovim problemom večeras su se javnosti obratili premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Novalić je kazao da su uradili niz konkretnih poteza i da im je glavni zadatak bio provođenje reformi, transformacija ekonomiije i ubažavanje socijalnih prilika.

“Završili smo i sređivanje prilika u posrnulim preduzećima. Položaj boraca je bio toliko važan da je ušao u reformsku agendu. Mi ostajemo i za saradnju smo s boračkim udruženjima. Godišnje za popravljanje stanja u ovoj populaciji se jako puno toši, a do sada je potrošeno 11 milijardi. Federacija u finansijskom smislu ne može više. Neko ko je zamislio ove proteste i postavio tako velike zahtjeve da ih Federacija ne može izvršiti. Slijedi mogući haos, neko kreira haos, jer nema rješenja. Pozivam predstavnike onih koji protestuju jer ne znamo ni ko protestuje, mi ih pozivamo na pregovore, pozivamo ih i noćas, jer prihvatamo da treba rješavati problem.

Također smo zvali i one iz šatroskog naselja, pa nismo dobili pregovarae. Stvar je udešena tako da se ne može riješiti. Jedino se razgovorima i pregovorima može riješiti stvar. Znamo mi da u ovih 650 miliona ima utrošaka koji nisu zasluženi, ali Federacija ne može više. Ukoliko se blokada nastavi, a ona nije zakonita, jer onemogućva kretanje građana. Ima prostora da se ovi problemi riješe, ali ukoliko zaista ne bude s druge strane odgvora mi ćemo pozvati organe reda da građanima omogući slobodno kretanje svojim fabrikama, gradovima i neće se tolerisati”, kazao je Novalić, javlja NAP.

Premijer je kazao da zakon ne dopušta objavu registra boraca zbog zakona o zaštiti ličnih podataka, ali da je on dostupan organizacijama.

 

NV / NAP

Na vrh