Novi akcizni propisi prijete raspadom tržišta gasa u BiH

7. Feb 2018. | 08:47 | NV
plinsko postrojenje-ilustracija

Usvojeni set Zakona o akcizama izazvao je probleme na tržištu gasa u zemlji, zbog čega će uvoznici i distributeri Upravi za indirektno oporezivanje BiH ponuditi konkretne prijedloge za rješenje novonastale situacije.

Ovo je rečeno na sastanku uvoznika i distributera gasa u Bosni i Hercegovini, koji je održan jučer u Petrovu, a kojem su prisustovali predstavnici kompanija koje se bave uvozom, distribucijom i punjenjem propan-butana i auto-gasa, izvijestio je BHRT.

Zakon o akcizama BiH i Pravilnik o izmjenama i dopunama ovog zakona nedorečeni su i u sukobu sa postojećim zakonima, što može dovesti do raspada tržišta propan-butana u Bosni i Hercegovini, zaključeno je na sastanku.

Direktor Krajina petrola iz Banja Luke Milovan Bajić rekao je novinarima najavio da će Upravi za indirektno oporezivanje BiH biti poslana pitanja za tumačenje pojedinih odredbi, ali i prijedlozi za njihovo rješavanje.

Zaključeno je i to da uvoznici i distributeri gasa u našoj zemlji trebaju organizovati udruženje koje će ubuduće, u ovakvim i sličnim situacijama, moći pravovremeno braniti i zastupati interese ovog sektora.

Bajić kaže da postoje mnogi problemi, ali da se moraju otkloniti nedoumice u vezi sa TNG (tečni naftni gas) bocama i uslovima u kojima se plaćaju akcize, kao i sa tumačenjem odrednice ‘krajnji potrošač’.

On je upozorio da kompanije već sada zbog ovih problema dobijaju različita tumačenja iz Uprave za indirektno oporezivanje, a da su potrošači zbunjeni.

Predstavnik kompanije GTG Plin Zenica Emir Berbić istakao je da je neophodno izraditi dva tarifna broja, kako bi auto-plin bio odvojen artikal od propan-butana za zagrijavanje i punjenje boca, te kako bi bila izjednačena sva maloprodajna skladišta.

Predstavnik Hifa petrola Edin Bauković smatra da se hitno mora uticati na izmjene i dopune Zakona o akcizama ili dati detaljno tumačenje na koji način nastaviti prodaju.

Od 1. februara od kada je novi set zakona o akcizama u primjeni uvoznici i distributeri gasa u našoj zemlji su u velikim problemima, jer im se na teret može staviti krivična odgovornost ukoliko kupac, koji kaže da će gas iskoristiti za grijanje ili kuhanje, gas iskoristi za pokretanje vozila.

Cisterne sa propan-butanom i autogasom danima su na terminalima, a mnogi distributeri ne žele prodavati gas jer su u strahu da će prekršiti nova zakonska rješenja.

Uvoznici gasa u našoj zemlji ograničeni su da gas u cisternama prodaju firmama čija je djelatnost punjenje i prodaja propan-butana u boce, jer ne znaju da li će korištenje tog gasa biti, u konačnici, zloupotrijebljeno, izvještava BHRT.

 

NV / indikator.ba

Na vrh