Novi film o James Bondu: Spektar vrlo skupe prosječnosti

Izbor Christopha Waltza za ulogu negativca je izvanredan, međutim, realizacija lika glavnog antagoniste Ernsta Stavro Blofelda je jedan od najvećih neuspjeha u filmu. Ovaj negativac nepodoban za tu ulogu, barem u poređenju s ranijim Bondovim neprijateljima

7. Dec 2015. | 10:00 | Elvedin Subašić
50391

Ako bi posljednjoj filmskoj adaptaciji James Bonda u filmu “Spectre” sudili po prvoj trećini filma, mogli bismo reći da zaslužuje sve pohvale iznesene u kritikama tokom prvih dana prikazivanja. Uvodni dio filma odgovara bondovskoj misteriji, akcijama visokobudžetnih filmova i zapletu koji smo očekivali kao vrhunac i pečat na posljednja tri filma o Bondu. Štaviše, to su nam obećavali i inserti u reklami za film “Spectre”.

Međutim, ostale trećine su odraz površnosti i prosječnosti. Sama ideja da se nakon ranijih, izrazito nepredvidivih, misterioznih i apokaliptično opasnih antagonista Bond konačno suoči s osobom koja je, kako se to u filmu kaže, stajala iza svega toga, više je nego dovoljna da publika nestrpljivo iščekuje upoznavanje ideologa zla koji je izvor svih Bondovih problema i ujedno šef misteriozne organizacije koja vlada svijetom.

Izbor Christopha Waltza za tu ulogu je izvanredan, međutim, realizacija lika glavnog antagoniste Ernsta Stavroa Blofelda je jedan od najvećih neuspjeha u filmu. Osim scene kad se Blofeld prvi put pojavljuje na čelu misteriozne organizacije Spectre, koja može postati kultna u franšizi o Jamesu Bondu, ovaj negativac je nepodoban za tu ulogu, barem u poređenju s ranijim Bondovim neprijateljima. Jači utisak je ostavio lik Raoula Silve iz Skyfalla, čija slojevitost i psiho-traumatska životna drama daje pečat cijelom filmu, ali i franšizi.

Blofeldu nedostaje harizma najopasnijeg negativca i najvećeg Bondovog neprijatelja. Štaviše, do kraja filma bismo se potajno mogli nadati da će se stvarni negativac i dostojan protivnik Bondu tek pojaviti, makar i u liku administrativca Maxa Denbigha, poznatijeg kao agent C, kojeg pamtimo po izvanrednoj ulozi nemesisa Sherlocka Holmesa u BBC-evoj seriji “Sherlock”.

Također, od površnosti u kreiranju lika Blofelda samo je gori pokušaj psihološkog uvida u traume iz djetinjstva koje su “porodično” povezane s Bondom. Takav recept u a “Spectre” nije ponudio ništa posebno. Velikim eksplozijama i uništavanjem ponudio je samo skupu prosječnost. “Spectre” nas je umnogome mogao podsjetiti na eksplozije postrojenja, laboratorija, platformi i skloništa, te na nevjerovatne Bondove vratolomije iz filmova 1960-ih i 1970-ih nalizi porodičnih trauma zločinačkog uma antagoniste, svojstven Skyfallu, režiser Mendes nije smio ponovo koristiti. Ovo je vjerovatno njegov posljednji film o Bondu stoga je sebi dao slobodu da kreativnost i maštovitost zamijeni žestokom akcijom koja, naravno, nije izostala. Međutim, i tu “Spectre” nije ponudio ništa posebno. Velikim eksplozijama i uništavanjem ponudio je samo skupu prosječnost. “Spectre” nas je umnogome mogao podsjetiti na eksplozije postrojenja, laboratorija, platformi i skloništa, te na nevjerovatne Bondove vratolomije iz filmova 1960-ih i 1970-ih godina, kakvi su “Dr. No”, “Diamonds Are Forever”… Interesantno je da nostalgija i posvećenost starom Aston Martinu DB5 u filmu “Spectre” paradoksalno i možda nesvjesno upućuje na to.

Iako se “Spectre” želio udaljiti od klasičnog bondovskog izlaza iz nemogućih situacija tako što Bond ne koristi skupocjene špijunske gadgete, no, scena spašavanja Bonda od mučenja i vjerovatne smrti je klasična, gotovo smiješna, upravo za Bonda iz 1960-ih, u kojoj se on pomoću bombe u ručnom satu spašava iz strogo čuvanog Blofeldovog postrojenja, ubivši pritom sve negativce s dugim cijevima. Kad smo kod ubijanja, spomenimo da Bond u posljednjem filmu “ubija” vrlo lahko i jednostavno, kao u niskobudžetnim filmovima u kojima negativci padaju prije nego se metak ispali. U filmu “Spectre” James Bond je preživio, ali Daniel Craig, plavokosi James Bond, sigurno neće u filmskoj franšizi o najpoznatijem tajnom agentu.

Usuđujem se reći da je ovo posljednji put da gledamo Daniela Craiga u ulozi Bonda zbog nemaštovitosti i prosječnosti posljednjeg filma, ali i zbog činjenice da je Craig zaokružio cjelinu misija koje pratimo od “Casino Royale”.

Na vrh