Novi horor u Španiji: Ubijeno pet napadača

18. Aug 2017. | 10:48 | NV
barcelona(2)

Nešto iza ponoći dogodio se novi napad na šetalištu katalonskog turističkog gradića Cambrils, 118 km udaljenog od Barcelone gdje je u poslijepodnevnim satima kombi koji se zaletio među ljude ubio 13, a ranio 100 osoba, prenosi agencija Patria.

U novom napadu kombijem u Španiji, sedam je osoba povrijeđeno, nakon čega je policija ubila petoricu napadača, izvijestila je španska javna televizija RTVE.

Kombi se pojavio na šetalištu gazeći prolaznike, slično napadu koji se nekoliko sati ranije dogodio u Barceloni. U vozilu je bilo pet osoba. Uslijedila je pucnjava u kojoj je policija ubila četiri osobe, a jednu ranila.

Osobe iz kombija imale su pojaseve s eksplozivom, pišu novine La Vanguardia. Na snimci koju je objavio RTVE čuje se glas nepoznatog muškarca koji viče “K…sinovi, imali su pojaseve s eksplozivom”.

Cambrils je primorski gradić s oko 33.000 stanovnika u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji. Policija je putem društvene mreže Twitter pozvala stanovnike da ne izlaze iz kuća kako “ne bi došli u opasnost”.

Za napad u Barceloni odgovornost je preuzeo ISIL, a kao razlog je navedeno sudjelovanje Španije u međunarodnoj koaliciji protiv ove terorističke organizacije.

 

NV / NAP

Na vrh