Novi pokušaj pronalska MH370 Malaysia Airlinesa

11. Jan 2018. | 14:53 | O. H.
19998

Prošle su gotovo četiri godine od misterioznog nestanka puničkog aviona malezijske državne aviokompanije Malaysia Airlines, ali se još ne zna tačna sudbina aviona i 239 putnika i članova posade.

Vlada Malezije je dogovorila nove korake u cilju pronalaska ostataka aviona. Stručnu i tehničku pomoć ovoga puta će pružiti Ocean Infinity, privatna kompanija sa sjedištem u Houstonu u SAD, navodi New York Times. Postignuti sporazum, koji je ozvaničen potpisivanjem na ceremoji upriličenoj jučer u Maleziji, predviđa isplatu i do 70 miliona dolara od strane Vlade Malezije ukoliko u narednih 90 dana uspiju pronaći ostatke aviona i dva ključna predmeta, a to su uređaj za snimanje podataka vezanim za let i uređaj za snimanje glasnovne komunikacije unutar pilotske kabine. U ime Vlade sporazum je potpisao ministar transporta Liow Tiong Lai.

Sporazumom je također predviđeno da izvođač naručenih radova neće dobiti nikakvu novčanu nadoknadu ukoliko ne bude konkretnih rezultata pretrage, odnosno ukoliko se ne pronađe olupina aviona koji je nestao iznad Indijskog okeana 8. marta 2014. godine odnijevši sa sobom 239 života.

Sporazum ima još zanimljivih detalja, a jedan je da će visina isplate od strane Vlade ovisiti i o širini prostora koji je pretraživan da bi se došlo do olupine. Ukoliko se u tome uspije u ranoj fazi pretrage užeg područja Ocean Infinity će dobiti iznos od 20 miliona dolara, a iznos će moći rasti do 70 miliona ukoliko u 90 dana pretrage bude pregledana maksimalna moguća površina okeanskog dna.

U dosadašnjim zajedničkim naporima da se nađe olupina aviona učestvovale su vlade Kine, Malezije i Australije i utrošeno je, navodi New York Times, oko 157 miliona dolara, ali bez konkretnih rezultata.

Dvije trećine putnika aviona koji je krenuo prema Pekingu iz Kuala Lumpura činili su Kinezi.

 

NV

Na vrh