Novi šef VW-a: "Bolno" ćemo preživjeti problem

Novi direktor VW-a Matthias Muller izjavio je pred više od 20.000 zaposlenih da će kompanija morati da poveća kontrolu troškova i preispita planirane investicije

6. Oct 2015. | 17:07 | S.M
47888


"Preispitaćemo sve planirane investicije i ono što nije apsolutno važno ćemo ukinuti ili odložiti", rekao je direktor VW-a.

Muller je obećao da će VW prevazići krizu, ali da se to "neće desiti bezbolno".

Reuters ocjenjuje da je to prvi signal da može biti ukidanja radnih mjesta kao odgovor na razarajući skandal sa emisijom gasova iz dizel motora.

Na sastanku u velikoj matičnoj fabrici u Volfsburgu Muller je rekao da će buduće investicije u fabrike, tehnologiju i vozila morati da budu "pažiljivo preispitane" kako bi se trošilo samo ono što je neophodno da se održi jedna od vodećih pozicija u autoindustriji.

"Uradićemo sve da osiguramo da VW ostane zauvijek i da se i u budućnosti sačuvaju radna mjesta", rekao je Muller.

Njemačka kompanija je pod velikim pritiskom, budući da nastoji da se izbori sa skandalom koji je zbrisao više od jedne trećine njene tržišne vrijednosti.

VW je nedavno priznao da je manipulisao rezultatima gasova u oko 11 miliona dizel automobila širom svijeta, dok je u pismu poslatom njemačkim zakonodavcima, u koje je Reuters imao uvid, naveo da je osam miliona njegovih automobila u Evropskoj uniji opremljeno softverom za varanje na testovima emisije štetnih gasova.

Oznake:

Na vrh