Novi šestosjed na Bjelašnici prije početka naredne skijaške sezone?

Predviđeno je da se žičara gradi u skladu s najsavremenijim tehničko-ekološkim rješenjima kojim bi bila omogućena maksimalna sigurnost korisnicima. Vodilo bi se i računa o estetskoj uklopljenosti u prirodni ambijent naše olimpijske planine, čime bi bili zadovoljeni i svi evropski ekološki standardi

28. Apr 2016. | 13:36 | A.H.
ski-lift-sestosjed2

“Projekt postavljanja šestosjednog vertikalnog transporta jedan je od značajnijih projekata Vlade Kantona Sarajevo za razvoj turizma u ovoj godini”, rekao je na današnjem sastanku s predstavnikom Ambasade Austrije u BiH Sigmundom Nemetijem, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

“I nakon što smo jučer na sjednici Skupštine usvojili izmjene i dopune budžeta KS, kao i Izmjene Zakona o izvršavanju budžeta Kantona Sarajevo, cilj nam je da raspišemo međunarodni tender u junu kako bi prije ovogodišnje skijaške sezone imali izgrađen novi šestosjed na Bjelašnici”, naveo je Konaković.

Inače, ova šestosjedna žičara mogla bi prevesti 2.000 ljudi na sat, duga je oko 2.000 metara, a pokrivala bi centralnu olimpijsku stazu u rasponu nadmorske visine od oko 600 metara.

Tokom današnjeg sastanka Nemeti se interesovao za sve detalje ovog projekta, između ostalih, i za sistem zasnježavanja, odnosno način na koji bi se osigurala potrebna količina vode za ovu namjenu.

Ministar privrede Muharem Šabić, koji je prisustvovao sastanku, kazao je da realizacija projekta “Zasnježivanje Bjelašnice” nije planirana ovogodišnjim budžetom, ali da postoji opredjeljenje ove vlade da se on provode u narednoj godini do kada bi se trebala iznaći potrebna novčana sredstva putem kredita ili kontakata s potencijalnim investitorima.

“Znamo da je za sistem zasnježivanja ključno dovesti vodu, i trenutno s Općinom Trnovo radimo pripreme na projektu koji bi potrebnu količunu vode doveli sa Treskavice”, informisao je tom prilikom ministar Šabić gosta.

Premijer Konaković je istakao da će nakon usvajanja zakona o turizmu, čiju su prvu formu jučer usvojili zastupnici Skupštine KS, sve administrativne prepreke za njegov kvalitetan razvoj i ekspanziju biti ukljonjene.

Svi akteri današnjeg sastanka su se složili da bi se izgradnjom šestosjedne žičare i uspostavljanjem sistema vještačkog zasnježivanja na Bjelašnici omogućila defitivno bolja ponuda tokom skijaške sezone a samim time i bitno unaprijedila turistička ponuda Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine uopšte, kao i osigurali potrebni uvjeti za održavanje EYOF-a 2019. godine, saopćeno je iz Press službe KS.

Agencije (FENA)

Na vrh