Magazin>>

Novi Turistički paketi na području NP Una

5. Apr 2018. | 21:29 | NV
74002 (1)

U prostorijama Privredne komore Unsko-sanskog kantona jučer je održana radionica za članove Turističkog Klastera NP UNA, koji je osnovan prije više od godinu dana u okviru regionalnog WWF-ovog projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude”.

Radionica je organizirana sa ciljem prikupljanja kvalitetnih ulaznih informacija potrebnih za razvoj novih turističkih paketa u pred i posezoni.

“Želja nam je osmisliti jedinstvene i atraktivne sadržaje iza kojih će stajati emotivan doživljaj, garancija kvaliteta i principi održivog ekološki odgovornog poslovanja. Vodeći se ovim načelima i uzevši u obzir ponudu članova Turističkog klastera Una i svjetskim trendovima odnosno potražnjom kreirati ćemo nove turističke pakete. Ove pakete ćemo plasirati turističkim agencijama u zemlji i u regiji”, istaknula je Zrinka Delić iz WWF Adrije, voditeljica projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude – terenski projekt Una”.

Više od 20 članova klastera sudjelovalo je na radionici gdje su imali priliku vidjeti uspješne primjere razvoja turističkih paketa iz BiH i inozemstva ali i započeti proces kreiranja novih turističkih sadržaja. U tome im je pomagala Nela Slezak, stručnjakinja za razvoj turizma.

“Opći trend putovanja u svijetu u ovom trenutku je odmor temeljen na iskustvu – ljudi žele odsjesti na jedinstvenim mjestima poput podzemnih bunkera, probati lokalne delicije ili štoviše naučiti pripremiti hranu ili piće, provesti vrijeme u prirodi. Također, turisti će biti zainteresirani za turističke pakete koji ovakav oblik ponude obogaćuju sa posjetima lokalnim obrtnicima, nudeći obuke izrade umjetničkih proizvoda, te iskustva poput planinarenja, raftinga, biciklizma, ribarenja… Na ovaj način posjetitelji tokom svog odmora upoznaju ljude, njihovu kulturu i način života – te imaju priliku doživjeti iskustvo kao autentičniji način putovanja”, rekla je Slezak i objasnila gdje vidi priliku za destinaciju UNA-SANA.

“Naglasak u razvoju turističkih paketa će se prebaciti na osiguravanje da lokalne zajednice ostvare veću finansijsku dobit od turista jer trenutno, većina dobiti se prenosi na velike turističke kompanije. Zaštićena područja, čije su dobrobiti dugoročno važne za lokalnu i nacionalnu ekonomiju, idealna su razvoj ovakvih turističkih sadržaja”, zaključila je Slezak.

“Zaštićena područja za prirodu i ljude – terenski projekat Una” dio je spomenutog regionalnog projekta koji finansira švedska agencija za međunarodni razvoj i suradnju Sida. Cilj projekta je osigurati uslove za ekonomsko jačanje ovog područja pokretanjem novih ili proširenjem postojećih djelatnosti, kao i uspostaviti eko tržnice te plasirati proizvode iz Parka unutar turističke ponude, brendirati ih i standardizirati.

 

NV

Na vrh