Novi zakon o saobraćaju u KS: I pješaci će se podvrgavati alkotestu, nema šetnje za pijane

12. Aug 2017. | 17:03 | NV
alokotest

S obzirom na činjenicu da je 3.08.2017. godine u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”, broj: 30/17, objavljen Zakon o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo, koji je danas stupio na snagu, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će u narednom periodu do stvaranja uslova i primjene istog u potpunosti, upoznavati i upozoravati građane na odredbe pomenutog Zakona.

Zabranjeno je vozaču motornog vozila mijenjati saobraćajne trake na način da ugrožava sigurnost drugim vozačima i ostalim učesnicima u saobraćaju, a zabranjeno je vozačima motocikla, lakog motocikla i mopeda upravljanje na jednom točku.

U novom zakonu koji je danas stupio na snagu policija će kažnjavati i pješake ukoliko se ne budu pridržavali novih zakonskih odredbi, pa je tako zabranjeno kretanje pješaka po kolovozu ako je pod dejstvom alkohola.

“Smatrat će se da je pješak pod dejstvom alkohola ako se odgovarajućim sredstvima i aparatima za mjerenje alkoholisanosti utvrdi da količina alkohola u organizmu iznosi više od 0,8 g/kg ili kod kojeg se bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znake promijenjenog ponašanja izazvanog dejstvom alkohola ili drugih opojnih sredstava”, navodi se u Zakonu.

Nadalje, organizovana kolona pješaka, izuzev pogrebne povorke, ne može biti duža od 50 metara.

Kompletan zakon pročitajte ovdje.

 

NV / NAP

Na vrh