Novinar koji nije spreman raditi u javnom interesu neka promijeni profesiju ili se preseli u tabloid

Članovi Evropske federacije novinara (EFJ) okupili su se na godišnjem sastanku u Sarajevu, a neke od prioritetnih tema su sigurnost novinara i zaštita njihovih radnih prava

25. Apr 2016. | 13:56 | A.H.
evropska-federacija-novinara-sa-skupa-u-sa

Predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård kazao je novinarima, u pauzi prvog dana skupa, da će se dodatno raditi na tome da bi se unaprijedila sigurnost za novinare. Oni, kako je kazao, imaju ulogu u pokretanju i održavanju dijaloga i pružanju informacija za društvo.

“Njih ne treba optuživati kad pokušavaju da rade svoj posao. Novinari moraju imati sva raspoloživa sredstva da adekvatno obavljaju posao, čak i kad to stvara određene probleme zakonodavcima”, smatra on.

Upitan za mišljenje o stanju medija u BiH istaknuo je da je, u slučaju javnih medija, važno da država i parlamenti shvate da mediji nisu njihov alat nego da oni moraju biti nezavisni.

“Samo tako ćemo imati demokratsko društvo. Osim toga, važno je osigurati adekvatno tržište i za privatne medije i nove inovativne medije koji se pojavljuju”, naglasio je.

Predsjednica Udruženja BH novinari Milkica Milojević istaknula je da su medijski profesionalci, ali i Evropa u cjelini, na velikom raskršću te izrazila nadu da će imati dovoljno mudrosti i otvorenog uma da na tom raskršću prepoznaju pravi put, a dovoljno solidarnosti i hrabrosti da odaberu taj put i da njime koračaju. To, kako je kazala, nije lako.

Konstatirala je sa žaljenjem da je, jedan od sudionika skupa, Omar Nazal iz Palestine uhapšen na polasku na ovu konferenciju.

“Ambasador Palestine u Sarajevu kazao mi je jutros da je kolega još u pritvoru, te da se ne zna zbog čega je zatvoren niti koliko će biti zadržan. To je strahovit skandal”, naglasila je.

Po njenim riječima u fokusu sarajevskog skupa su radna prava novinara u BiH i regiji, a za situaciju u BiH kaže da nije dobra.

“Ne smijemo dozvoliti da se mi, koji smo zaposleni i imamo dobre ugovore o radu i koji smo u poziciji boljoj od ostatka kolega, pravimo nevješti kad su u pitanju kolege koje su manje zaštićeni”, kazala je.

Upitana za odgovornost novinara, kazala je da novinari rade javni posao, da su pod lupom javnost i da treba da rade u javnom interesu. Ko za to nije spreman, neka, kaže, promijeni profesiju ili se preseli u tabloid.

“Ko želi zaista da se bavi novinarstvom, ima ogromnu odgovornost. Ne samo u javnim servisima, nego bilo gdje da radimo”, kazala je Milojević.

Predstavnica za slobodu medija OSCE-a Dunja Mijatović izrazila je  zadovoljstvo nivoom komunikacije koji je, prošle godine u junu, ostvarila sa zvaničnicima svih nivoa u BiH, predstavnicima mediji, sudstva… o problemima izražavanja i medija u BiH. Problemi su, kaže, ogromni, izazovi veliki i postaju sve veći na globalnom nivou.

“Naravno da se reflektiraju i na BiH i regiju. Ipak, došlo je do pozitivnih pomaka. Vrata institucija u BiH otvorila su se novinarskim udruženjima, što je bitno ali na tome se ne smije stati. Moramo nastaviti raditi zajedno, za bolju budućnost i za bolje medije u BiH”, kazala je.

Dvodnevnom godišnjem sastanku Evropske federacije novinara (EFJ) prisustvuje 147 sudionika od čega 100 delegata, a ostalo su gosti iz oblasti diplomatije i medijski profesionalci.

Evropska federacija novinara je krovna organizacija novinara Evrope sa sjedištem u Briselu, ima 73 članice iz 43 države. Udruženje BH novinari postala je 2014. godine punopravna članica te organizacije.

Agencije (FENA)

Na vrh