NP Sarajevo: Tri predstave u narednih sedam dana

3. May 2017. | 18:43 | NV
Sastanak-na-vrhu13

Na maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo EN FACE u četvrtak, sa početkom u 19:30 sati, biće izvedena drama Roberta Davida MacDonalda “Sastanak na vrhu“ u režiji Ferida Karajice, koji je ujedno izvršio odabir muzike za predstavu.

U predstavi igraju Vedran Đekić, Sanela Pepeljak i Ejla Bavčić Tarakčija. Scenografiju i kostime za predstavu potpisuje Vanja Popović.

Predstava nastala u koprodukciji East West Centra Sarajevo i Narodnog pozorišta Sarajevo autora Harisa Pašovića „Otkrivanje žene“, otvoriće XVI festival bh. drame Zenica – Sarajevo 2017. Predstava će biti izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo u subotu, 6. maja sa početkom u 19:30 sati.

„Otkrivanje žene” je dramski tekst Harisa Pašovića, savremenog pisca i reditelja koji na neuobičajen i sistematičan način primjećuje i analizira pojave u našem društvu. Sam dramski tekst je nastajao u toku procesa postavljanja predstave. „Otkrivanje žene“ razmatra egistenciju žene na Balkanu kroz vijekove.

U srijedu, 10. 5. 2017. u okviru XVI festival bh. darme Zenica – Sarajevo 2017. sarajevska publika moći će će pogledati  dramu „Moja fabrika“ Bosanskog Narodnog pozorišta Zenica, nastalu prema knjizi autora Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić. Predstava počinje u 19:30h.

Predstava „Moja Fabrika“ prati strukturu knjige koju je ispreplela sa intimnim ispovijestima članova kolektiva kao i bivših radnika i radnica Željezare. U intervjuima radnici je često opisuju kao majku hraniteljku, a svoje prošlosti prisjećaju se sa radošću i žalom za sigurnošću koju su nekad imali. Oni nešto mlađi, pamte je kao neprijatelja i glavnog krivca za zagađenje, dok neki nemaju nikakav odnos prema njoj. No većina ponavlja isto, a to je da je nekada bilo bolje.

Indiferentna sadašnjost, natjerala nas je da živimo prošlost, nadajući se da će ona ponovno postati naša budućnost. Paradoksalno s tim, većina nas ne poznaje povijest svoga grada i Fabrike. Ono što Zenica nije zaboravila jest da je u njezinoj srži radnička porodica koju je stvorila zajedno sa Željezarom. Danas je ta radnička obitelj zaboravljena, baš kao i raznolikost identiteta grada. Upravo je to melanholija koja je obavila ovaj grad, saopšteno je iz NP Sarajevo.

 

NV

Na vrh