Bh. razglednica>>

Nacionalni park Una dobija Evropski certifikat za održivi turizam

Nacionalni park Una je prvo zaštićeno područje u BiH koje je dobitnik Europskog certifikata za održivi turizam

10. Dec 2014. | 08:17 | S.K
33017a

Direktor NP Una Amarildo Mulić će u četvrtak 11. decembra 2014. u Europskom parlamentu u Briselu preuzeti nagradu nakon čega će najmlađi nacionalni park u BiH započeti s radom kao jedan od pet parkova u regiji koji se upisao na listu najprestižnijih zaštićenih područja Europe

“Dobijanje certifikata je prije svega velika potvrda dobrog rada u protekle tri i pol godine i daje nam prednost kada je u pitanju dalja zaštita ali ujedno i održivi razvoj područja, a isto tako nameće obavezu da održimo dosadašnji, odnosno izdignemo se na jedan veći nivo organizacije i rada“, istaknuo je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Bihaća direktor parka Amarildo Mulić dodavši kako su WWF i Europark Federacija prepoznali stupanj razvoja koji je dosegao NP Una.

“Certifikat će nam donijeti brendiranje parka u regionu, naći ćemo se na bitnim kartama i promotivnim materijalima. K tome, kroz certificiranje dajemo i podršku sudionicima u razvoju Parka i lokalnom stanovništvu s kojim ćemo kroz projekte zajedno raditi na poboljšanju uvjeta i njihove usluge ali i generalne promocije Parka, Grada Bihaća i Unsko sanskog kantona“, kaže Mulić.

Nacionalni park Una dokazao je da se znanjem, jasnom vizijom, istrajnošću i velikim odricanjem može puno toga napraviti kada je u pitanju sektor zaštite prirode. Zahvaljujući svim partnerima koji su podržavali razvoj i uspostavu parka, NP Una postao je prepoznatljiv na turističkim tržištima, ne samo regiona, već Europe i šire. “U tom procesu zaštitu prirode stavljamo kao prioritetnu zadaću. Ovim certifikatom dokazujemo našu opredijeljenost, da ako želimo biti uspješni moramo biti tim, a da bismo bili taj tim, moramo biti bolji ljudi“, zaključio je Mulić.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je unutar projekta “Parkovi Dinarskog luka“ pomogla NP Una, te hrvatskim parkovima prirode Medvednica i Lonjsko polje i srpskim zaštićenim područjima Nacionalni park Fruška Gora i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje, da uspostave dobru suradnju s interesnim skupinama u parkovima i tako dođu do prave strategije o održivom turizmu, a konačno i do samog certifikata. 

“Proces nominacije bio je izuzetno složen i zahtijevao je velik angažman uprave parka. Pred njima je velik posao kako bi opravdali dobivanje certifikata i djelovali prema strategiji kojom su i došli do ovog priznanja“, istaknula je Petra Boić Petrač iz WWF-a te dodala da im se svjetska organizacija za zaštitu prirode zahvalila na trudu uključivanjem NP Una u promotivnu kampanju za asocijaciju „Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida“, koja je osnovana prošloga petka u Crnoj Gori. 

“Nacionalni park Una kao jedan od bisera ovog dijela Europe, uz smaragdno zelenu rijeku ima i entuzijastičan tim ljudi koji njeguje suradnju s lokalnim stanovništvom. Stoga smo ih rado uključili u kampanju kojom ljude želimo potaknuti da se zaljube u prirodu njihove domovine. Uz slogan 'Svaki djelić prirode ima svoju priču' pozivamo ih da otkriju priče NP Una i drugih parkova iz mreže 'Parkovi Dinaridi'“, istaknula je Boić Petrač. 

Kroz regionalnu kampanju želi se povezati ljude s prirodom i to na način buđenja ponosa na prirodne ljepote njihovih domovina. U okviru kampanje snimljena su četiri TV i radio spota koji predstavljaju po jedan park iz četiri zemlje Dinarskog luka (Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora). Svaki park ima drukčiju priču: u PP Lonjsko polje u Hrvatskoj naglasak je na promatranju ptica, u NP Una u BiH naglasak je na ljubavnoj legendi, u SRC Gornje Podunavlje u Srbiji govori se o Europskoj Amazoni i nestalom gradu Bodrogu, dok se u crnogorskom NP Biogradska gora naglasak stavlja na ribolov i idealno okruženje za obitelj. Svi se spotovi mogu pogledati na web stranici www.discoverdinarides.com.

Početkom 2015. godine uslijedit će interaktivni dio kampanje, gdje će svi ljubitelji prirode putem Facebook stanice Dinaric Arc Parks imati priliku sudjelovati u nagradnom natječaju na način da podijele svoje zanimljive životne priče koje su doživjeli u nekom zaštićenom području. U duhu kampanje, glavna nagrada bit će upravo nezaboravno vikend iskustvo u jednom od parkova.

Na vrh