Nuklearne nacije podsjećaju na svoju superiornost

30. Aug 2014. | 16:50 | I.Č
27727


Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/EPA

Prilikom posjete forumu ruske omladine u pokrajini Tver, Vladimir Putin kazao je kako Rusija nema "planove za sukobe velikih razmjera", no upozorio je kako Rusija posjeduje nuklearno oružje.

"Hvala Bogu, mislim da niko ne razmišlja o pokretanju velikog sukoba s Rusijom. Podsjećam vas da smo jedna od vodećih nuklearnih nacija", kazao je Putin.


Obama će iz Estonije i sa summita NATO-a poslati snažnu poruku Putinu

Američki predsjednik Barack Obama posjetit će sljedeće sedmice Estoniju te sudjelovati na summitu NATO-a u Walesu od kuda bi trebao poslati snažnu poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da mora zaustaviti invaziju na Ukrajinu i držati se podalje od baltičkih susjeda.

Obama će dati obećanje svojim saveznicima u NATO-u – Estoniji, Latviji i Litvi – da će Savez biti čvrsto uz njih ako Moskva usmjeri svoju pažnju na te tri zemlje.

Bit će to druga posjeta nekog američkog predsjednika Estoniji, nakon onog Georgea W. Busha 2006. Obama će se u srijedu sastati sa svih troje baltičkih lidera zajedno te održati govor.

Bijela kuća je saopćila da će američki predsjednik na toj posjeti naglasiti važnost Članka 5 Povelje NATO-a o zajedničkoj odbrani svake zemlje članice.

Na summitu NATO-a Obama će se naći na istom mjestu s mnogim evropskim čelnicima koji su mu se priključili u uvođenju ekonomskih sankcija Moskvi zbog upada u Ukrajinu.

Fokus summita bit će usmjeriti pažnju Saveza na istok koji bi trebao biti bedem protiv ruskog ekspanzionizma u istočnoj Evropi.


Barroso upozorio Rusiju da ne podcjenjuje odlučnost EU-a

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je u subotu Rusiju da je Evropska unija spremna braniti svoja načela u sukobu oko Ukrajine i pozvao je na postizanje političkog rješenja prije nego što kriza dođe do "tačke s koje nema povratka".

"Rusija ne bi smjela podcijeniti volju i odlučnost EU-a da brani svoja načela i vrijednosti", rekao je Barroso na zajedničkoj konferenciji za štampu s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u Bruxellesu.

Po njegovim riječima, EU je spreman poduzeti vrlo snažne i jasne mjere protiv Rusije, ali zadržati otvorena vrata za političko rješenje za koje, po Barrosu, još uvijek nije kasno. Novi hladni rat, naglasio je, naštetio bi cijeloj Europi.

Osudivši rusku intervenciju u svojoj zemlji, Porošenko je rekao da su sada u Ukrajini hiljade stranih vojnika i stotine stranih tenkova.

Dodao je da očekuje napredak vezano za postizanje mira, ali da je kriza blizu tačke s koje nema povratka.

Izvor: Index.hr

Na vrh