O kvalitetu Nutelle šefovi država srednje Evrope

24. Feb 2017. | 12:01 | NV
43044

Čelnici četiri srednjoevropske države sastat će se iduće sedmice u Bratislavi i pozvati EU da poduzme mjere protih prehrambenih kompanija koje lošu hranu prodaju u siromašnijim državama članicama, piše Hina, a prenose regionalni mediji.

Sa specijalnog summita “zatražit će se od Komisije da poduzme zakonodavne mjere protiv takve prakse…koja ponižava ljude i stvara dvije kategorije ljudi”, rekao je slovački premijer Robert Fico na konferenciji za novinare u četvrtak.

Dodao je da će o tome u Varšavi razgovarati čelnici Višegradske skupine u kojoj su Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka.

Udruženja za zaštitu potrošača i neke vlade žalili su se da neki proizvođači hrane koriste jeftinije sastojke za zemlje srednje i istočne Evrope u odnosu na iste proizvode koje prodaju u Njemačkoj i Austriji.

Takva je praksa trenutno dopuštena, jer EU jedino traži da se na pakiranju istaknu svi sastojci.

 

Ne želimo biti evropska kanta za smeće

Slovačko ministarstvo poljoprivrede prošle sedmice je predstavilo laboratorijske testove koji pokazuju da se polovica od 22 proizvoda kupljenih u Bratislavi, glavnom slovačkom gradu, razlikovala u okusu, izgledu i sastavu od istih takvih proizvoda kupljenih u dva austrijska grada preko granice.

Češki ministar poljoprivrede Marian Jurečka rekao je kako su ljudi umorni od toga da budu “kanta za smeće Evrope” dok je šef ureda mađarskog premijera Viktora Orbana nazvao dvostruke standarde u kvaliteti “najvećim skandalom novije prošlosti”.

Potrošači u srednjoj i istočnoj Evropi brzo su prihvatili zapadne brandove nakon propasti komunizma 1989. godine.

Proizvođači, pak, tvrde kako se sastav proizvoda razlikuje kako bi se udovoljilo lokalnom ukusu.

 

NV

Oznake:

Na vrh