O rekonstrukcijama i podjelama: Prvi koraci za SBB i posljednji za DF

Dugo najavljivana rekonstrukcija Vijeća ministara BiH ušla je u novu fazu. Najavljeno je da će u proceduru biti upućen postupak razrješenja ministra i zamjenika ministra, kadrova DF-a. Lider SBB-a Fahrudin Radončić pretendira na poziciju ministra saobraćaja i komunikacija BiH

20. Nov 2015. | 08:03 | Ibro Čavčić
50116

50116.jpg
Sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) upriličen je u utorak, 17. novembra, gdje se raspravljalo o prvim koracima nove koalicije. Dan nakon sastanka predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je za Klix.ba da će u proceduru biti upućen postupak razrješenja ministra i zamjenika ministara iz Demokratske fronte (DF), a koje će zamijeniti ministri iz SBB-a u Vijeću ministara BiH.


Ministarstvo saobraćaja i komunikacija

Lider SBB-a Fahrudin Radončić pretendira na poziciju ministra saobraćaja i komunikacija BiH. Generalni sekretar SBB-a Ismir Jusko kazao je za TV1 da Radončić treba da bude u Vijeću ministara BiH, te da bi svojom energijom i iskustvom donio mnogo pozitivnih promjena. Dodao je da je Radončić definitivno jedan od kandidata.

Podsjećamo, Demokratska fronta u Vijeću ministara BiH ima ministra saobraćaja i komunikacija Slavka Matanovića i zamjenika ministra odbrane Emira Suljagića.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović kazao je da bi bilo dobro da predsjednik SBB-a bude u Vijeću ministara, te da to ujedno nosi veću odgovornost. A, s obzirom na to da državnu vlast osim SDA čine i HDZ i Savez za promjene, bit će neophodna i njihova podrška za uvođenje SBB-a u državnu vlast.

Nema sumnje da će Radončić dobiti podršku iz HDZ-a BiH, no, u ranijim istupima su se kadrovi Saveza za promjene protivili bilo kakvoj rekonstrukciji Vijeća ministara BiH. Stoga je nejasno kako će na uvođenje kadrova SBB-a u državnu vlast reagirati kadrovi Saveza za promjene. Da bi proces rekonstrukcije državne vlade mogao trajati i mjesec, potvrdio je za TV1 Adil Odmanović.


Zašta smo se izborili?

Ono što je u utorak nakon sastanka delegacija SDA i SBB-a itekako zasjenilo rekonstrukciju Vijeća ministara BiH jesu dvije najjače kompanije u Federaciji Bosne i Hercegovine, BH Telecom i Elektroprivreda BiH. Koalicioni partneri morat će ova dva “kolača” podijeliti.

Trenutno su na čelu obje kompanije kadrovi iz SDA, no Radončić ima razloga da zadovoljno trlja ruke. Jednu od dvije direktorske pozicije u ovim kompanijama zauzet će SBB, a do zaključenja ovog broja nije bilo poznato u kojoj.

Možda je raspoloženje aktuelnih čelnika, koji su prvi napustili sastanak, govorilo za sebe. TV1 je prenijela da direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević nije bio raspoložen za izjave. “Ovi rukovodioci pregovora su rekli da će oni na kraju dati izjave”, poručio je on kratko.

Prvi čovjek BH Telecoma Mirsad Zaimović činio se zadovoljnijim i raspoloženijim. Po njegovom viđenju, atmosfera na sastanku je bila konstruktivna, a opredjeljenje je da se u daljnjem odabiru kadrova vodi računa o stručnosti, a ne o stranačkoj podobnosti.

“Ja sam prezentirao opće stanje koje smo zatekli na početku godine te šta je to što očekujemo da se napravi u sljedećem mandatu, odnosno kakve kadrove očekujemo da izaberu organi Društva, a kako bi Telecom ostao lider na tržištu telekomunikacija”, rekao je Zaimović.


Nije sjajno, ali mi ćemo poboljšati

Predstavnici stranaka složni su u tome da se u ove dvije kompanije, naročito u Elektroprivredi, ima mnogo toga za poboljšati.

“Nije sjajna situacija, i u narednom periodu mi ćemo dati sve od sebe, kao jedan od koalicionih partnera, da se stabilizira stanje, ne samo u Elektroprivredi nego i u ostalim velikim kompanijama”, istakao je Ismir Jusko, generalni sekretar SBB BiH.

“Elektroprivreda s rudnicima koji su u koncernu prolazi težak period. Konstatirali smo da treba stručne ljude, koji će raditi 24 sata ako treba, da se postignu dobri rezultati”, kazao je Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA za TV1.

Na vrh