Obama: Jači pritisak na Rusiju

Američki predsjednik Barack Obama okrivio je Rusiju za obnovu sukoba između ukrajinske vojske i proruskih snaga na istoku Ukrajine

25. Jan 2015. | 15:28 | S.M
35395


On je najavio da će SAD razmotriti dodatne opcije u cilju povećanja pritiska na Moskvu.

"Nastavićemo sa pristupom koji smo imali u prošlosti, koji podrazumijeva povećanje pritiska na Rusiju", rekao je Obama na konferenciji za novinare u New Delhiju.

"I ja ću razmotriti sve dodatne opcije koje su nam na raspolaganju, izuzev vojne konfrontacije, i pokušati da razrješimo ovo pitanje", dodao je Obama, a prenio Reuters.

Američki predsjednik je kazao da su SAD duboko zabrinute zbog najnovijeg kršenja primirja koje sprovode proruske snage uz "rusku podršku, rusku opremu, rusko finansiranje, rusku obuku i rusku vojsku".

"Bio sam veoma jasan da ne bi imalo svrhe da se uključimo u vojni konflikt sa Rusijom po ovom pitanju. Ali ono što možemo da uradimo je da nastavimo da podržavamo sposobnost Ukrajine da kontroliše sopstvenu teritoriju", istakao je Obama.

Obama je naveo da ovo podrazumijeva kombinaciju ekonomskog pritiska na Rusiju kroz sankcije, obezbjeđivanje podrške Ukrajini koja joj je potrebna da održi svoju ekonomiju, pomaganje njenoj vojsci osnovnim zalihama i opremom, kao i obuka i vježbe sa NATO.

Borbe između ukrajinske vojske i proruskih snaga intenzivirane su proteklih dana, a u granatiranju Marijupolja jučer je poginulo 30 civila.

Moskva demantuje slanje vojske i oružja na istok Ukrajine, za šta je Kijev i Zapad optužuju.

Na vrh