Obilježavanje Dana Grada Sarajeva: Bogat program, dodjela Šestoaprilske nagrade u Vijećnici

Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, predstavljen je Program obilježavanja Dana grada, a ove godine je značajan i po 70. godišnjici oslobađanja Sarajeva od okova Drugog svjetskog rata

2. Apr 2015. | 18:44 | D.R
38737


Prvi put će biti i održana svečana sjednica na ovaj dan u obnovljenoj Vijećnici.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić kazao je da je 6. april jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji grada Sarajeva, a tako i Bosne i Hercegovine. O značaju ovog datuma koji je obilježio našu prošlost, ali i odredio našu budućnost, govorio je u kontekstu događaja 6. aprila 1941. godine, 6. aprila 1945. godine i 6. aprila 1992. godine.

I ove godine pripremljen je program sportskih i kulturnih manifestacija pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva istakao je gradonačelnik Komšić. Program će započeti 3. i traje do 11. aprila. Bit će održane manifestacije namijenjene djeci i mladima, kao i različiti međunarodni sportski i kulturni događaji.

"Osim toga, ove godine nam je jako značajno da će Dan grada s nama obilježiti brojni gosti iz prijateljskih i bratskih gradova. Našem pozivu su se odazvali i predvode delegacije, gradonačelnici gradova: Ljubljana (Slovenija), Bad Ischl (Austrija), Gödöllő (Mađarska), Novi Pazar (Srbija), zamjenici gradonačelnika Grada Podgorice, zamjenica gradonačelnika Grada Pule, posebni viši savjetnik gradonačelnika Grada Zagreba, te predstavnik Bošnjačke nacionalne zajednice Grada Dubrovnika", – istakao je Komšić.

Također, gosti su i dobitnici priznanja „Počasni građanin Grada Sarajeva“ Florence Hartmann, francuska novinarka i književnica, Manel Vila, promotor Fondacije "District 11 city to city" i uposlenik Gradske uprave Grada Barcelone. Sa Vilom u Sarajevo dolazi oko 90 zaslužnih građana Barcelone, Girone, Ljeide, i drugih gradova iz Katalonije koji su u prethodnih 20 godina direktno i indirektno učestvovali u pomaganju građanima Sarajeva u toku njegove opsade 1992.-1995. godine i njegove obnove od 1996. godine, pa sve do danas.

U Vijećnici će 6. aprila u 19 sati početi svečana sjednica Gradskog vijeća, gdje će biti dodijeljene i Šestoaprilske nagrade.

(Agencija NAP)

Na vrh