Obilježena 25. godišnjica zauzimanja kasarne Krupa i zločina u Hadžićima

11. May 2017. | 17:39 | NV
XII_Hercegovacka_2017_16

Udruženje boraca „Patriotska liga Hadžići i Općina Hadžići bili su organizatori 25. godišnjice zauzimanja kasarne Krupanjska rijeka u Zoviku te zločina počinjenog nad patriotama i borcima u ulici 12. hercegovačke brigade u Hadžićima. Danas su nizom događaja obilježeni ovi bitni datumi.

Obilježena godišnjica bitke za kasarnu Krupa

Na današnji dan 11. maja 1992. godine, grupa boraca s prostora Pazarića, umjesto na izvršenje zadatka prema Ormanju, samoinicijativno preduzima aktivnosti i kreće put kasarne Krupanjska rijeka, radi njenog zauzimanja, te popravljanja svoje borbene i vatrene moći, izuzimanjem MTS iz kasarne.

“Ovo je prilika da javno kažemo ono o čemu smo ćutali 25 godina. Na današnji dan 1992. godine ovdje je izvojevana prva pobjeda nad armadom JNA. Tuzla se desila pet dana kasnije. Ovu kasarnu su branili i redovni i rezervni sastav agresorske vojske. Iz nje smo mi, patriote, uzeli 700 pušaka i 2000 komada municije i drugi MTS koji će nam pomoći da do kraja rata opstanemo na ovim prostorima. Isto tako neće da nam priznaju da su borci sa ovih prostora i naša brigada bili ključ opstanka grada Sarajeva, a samim tim i BiH. Mi smo bili prvi u svemu. Branili smo puta spasa i nikada ga nismo doveli u pitanje. Platili smo ogromnu cijenu za to“, kazao je u svom govoru Općinski načelnik Hamdo Ejubović.

U borbama 11. maja ginu  i prvi šehidi na području općine Hadžići – Hujić Mehmedalija i Fejzić Nihad.

 

Zločin u ulici 12. hercegovačke brigade

Predstavnici lokalne vlasti, udruženja boraca, udruženja logoraša, članovi porodica i brojni građani su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju u ulici Hadželi odali počast civilima i borcima iz ulice 12. hercegovačke brigade.

“Hvala svima što ste došli da odate počast žrtvama. Nažalost, mnogih naših komšija nema među nama. Nema ih samo za to što su bili Bošnjaci. Danas se nama sudi što smo branili svoje kućne pragove. Oni koji su napravili zločin slobodno šetaju. Pozivam sve one koji imaju informacije o grobnicama naših najmilijih da jave, bilo tajno ili javno”, kazao je Redžo Ćosić.

Počast  je odata Kovačević (Sulejman) Adilu, Kovačević (Sulejman) Uzeiru, Kovačević (Sulejman) Dženadu, Soldo (Jerko) Mladenu, Kovačević (Alija) Edinu – Kaći, Kovačević (Mehmed) Zijadu, Kovačević (Mehmed) Zamiru, Kovačević (Mujo) Avdi, Kovačević (Avdo) Miralemu, Kovačević (Avdo) Almiru, Medić (Anto) Peri, Isić (Hajrudin) Atifu,Hodžić (Redžo) Ismetu, Ćosić (Redžo) Remzi, Ćosić (Redžo) Arminu.

NV

Na vrh