Obilježena 481. godišnjica Gazi Husrev-begove medrese

8. Jan 2018. | 20:30 | Faruk Vele
medresa1

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu danas je obilježila 481. godišnjicu neprekidnog odgojno-obrazovnog rada. Tim povodom u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese održana je prigodna svečanost, prenosi bh. informativni servis INS.

Veliki Gazi Husrev-beg je davne 1537. godine utemeljio Medresu koja je do današnjih dana iznjedrila plejadu istaknutih ličnosti koje su u povijesti odigrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju Bosne i Hercegovine.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja uposlenicima Medrese, vakifima, stalnim donatorima iz zemlje i svijeta, a posebna priznanja za afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove njezinim svršenicima: Mehmedaliji Hadžiću, bivšem profesoru Gazi Husrev-begove medrese i Safetu Softiću, prvom zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Održan je i prigodan program kojeg su nadahnuto izveli učenici Medrese.

Direktor Medrese, hafiz Mensur ef. Malkić, podsjetio je na prošlogodišnje uspjehe, među kojima je i dovršetak obnove muškog internata, kao i veoma ambiciozne planove za ovu godinu, kako bi ova obrazovna institucija očuvala renome po kojem je uvijek bila poznata.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavzaović kazao je da je „iza nas veliki jubilej Gazi Husrev-begove medrese koji nas je još jednom podsjetio koliko su duboki naši islamski korijeni i kako daleko seže želja Dobrih Bošnjana za institucionalnim izučavanjem posljednje Božije objave“.

„Iza nas je i godina koja nas je podsjetila na značaj Gazi Husrev-begove medrese u duhovnom i obrazovnom uzdizanju našeg naroda. Taj značaj vi, nastavnici i učenici ovog hrama znanja, dokazujete i potvrđujete iz generacije u generaciju.  Zato koristim ovu priliku da svim profesorima, osoblju i učenicima Medrese još jednom čestitam Dan škole.Ovo je dan u kojem mi svojim dolaskom ovdje na simboličan način odajemo priznanje za vaš trud i zalaganje, trud koji vi svakodnevno ulažete u odgajanje budućih naraštaja. To radite tiho i uporno. Kao i ostalim prosvjetnim radnicima društvo vam rijetko odaje dužno poštovanje za taj vašhizmet. Zato dozvolite da se zajedno makar na ovaj jedan dan u godini javno zahvalimo na misijskom poslu kojeg obavljate“, naglasio je reis Kavazović.

Dodao je da ono što rade profesori medrese jeste „bit misije svih poslanika, pa i Posljednjeg u nizu, neka je na njih Mir Božiji i blagoslov“.

„Oni su bili učitelji svojih naroda, podsticali su na dobro i odvraćali od zla. Poslanik Muhamed, a.s., je rekao kako je poslan da upotpuni moral kod ljudi, da usavrši njihovu ćud. Kazao je „buistuliutemimemekarimeelahlaki“. A za ulemu je kazao da su nasljednici vjerovjesnika, da su„veresetu-l-enbijai“. Vi ste njihovi nasljednici u ovoj plemenitoj misiji i zato se Božiji blagoslov i bereket uvijek, bez obzira na iskušenja kroz koja smo prolazili kao narod i kao država, spuštao na ovu školu, na ovaj veliki hajrat plemenitog Gazi Husrev-bega“, dodao je.

Molim Uzvišenog, naglasio je poglavar IZ u BiH, da tako bude i u godinama koje su pred nama i da sve nas i nove generacije koje će kroz klupe i halke ove medrese prolaziti učini dostojnim velikana koji su prije nas i njih ovdje podučavali i učili.

„A takvi su sebe i svoje znanje ugradili u temelje naše države i društva. Svih njih koje je ovdje nemoguće pobrojati, kao i šehidaagresije na Bosnu i Hercegovinu, mi se danas sjećamo dovom Uzvišenom i molimo Ga da ih Svojom milošću obaspe.  Danas odajemo počast brojnim ljudima koji su na različite načine doprinijeli promociji Gazijine medrese i njenom uspješnom radu. Posebno priznaje kao Medresa, ali i kao Zajednica, odajemo ovogodišnjim, zaslužnim svršenicima Medrese, koji su svojim radom, načinom života i društvenim djelovanjem doprinijeli i još uvijek doprinose afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese: Mehmedaliji Hadžiću i SafetuSoftiću“, kazao je Kavazović, te zaključio:

„Prof. Mehmedalija Hadžić je neko ko je čitav svoj vijek posvetio našoj Zajednici, narodu i domovini. Bilo da je kao vaiz podučavao naš narod u džamijama ili promovisao interese naše države kao ambasador, Mehmedalija je uvijek nastupao sa pozicija vrijednosti koje je u njega usadila Gazi Husrev-begova medresa i njeni profesori. I Safet Softić svojim angažmanom u Zajednici i izvan nje, bilo da je na čelu Sabora IZ ili državnog parlamenta, svjedočio je vrijednostima koje je ponio iz ove institucije“.

 

NV / INS

Na vrh