Obilježena tužna godišnjica: Cvijeće, fatiha i minuta šutnje za sarajevske mališane ubijene na sankanju

22. Jan 2018. | 18:56 | NV
1

Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena predsjedavajućom Skupštine Anom Babić, položila je danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Bosanska kod broja 4, u znak sjećanja na šestero sarajevske djece koje su na sankanju ubili pripadnici agresorske vojske, prije 24 godine.

Zločinci su prekinuli bezbrižnu dječiju igru ispalivši tri granate sa položaja koji su nalazili u Nedžarićima, od čijeg su eksplozivnog dejstva smrtno stradali: petogodišnja Jasmina Brković, dvanaestogodišnja Indira Brković, osmogodišnji Mirza Dedović, jedanaestogodišnji Danijel Jurenić, trinaestogodišnji  Nermin Rizvanović i sedmogodišnji Admir Subašić. Još šestero djece je tada teže i lakše ranjeno, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Porodice ubijenih mališana, komšije i sugrađani, brojne delegacije, predstavnici Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, Udruženja civilnih žrtava rata KS, kao i OŠ “Meša Selimović”, sa suzama u očima okupili su se danas na mjestu stradanja djece, položili cvijeće, te su  minutom šutnje i fatihom obilježili ovu tužnu godišnjicu.

“Pomisao da je na ovom mjestu ubijeno šestoro djece, preteška je, na te nevine duše koje bi danas bile odrasli ljudi, možda  naučnici, uspješni književnici, umjetnici, koji bi imali svoje porodice. A samo su bili željni igre, života…Nikada ne smijemo zaboraviti da je agresor ovdje počinio strašan, najstrašniji zločin. Naša je obaveza da to pamtimo i njegujemo kulturu sjećanja”, kazala je ovom prilikom predsjedateljica Babić. Na pomen koliko bi godina svako od te djece imalo danas i kakva bi njihova budućnost mogla biti da nije bilo zločinačke nakane ubijanja, probudila je najdublje emocije i izazvala suze prisutnih.

I ove godine, kao i svake prethodne, obilježavanju tužne godišnjice prisustvovao je Asim Ahmethodžić, otac Almira i Admira koji su bili ranjeni na ovom mjestu.

“Dvadeset i četiri godine prođu začas. Moji sinovi su danas formirane ličnosti ali ono što su preživjeli, kao i mi porodice, komšiluk i familija trpimo i danas. Svetiti se nećemo, ali zaboraviti ne smijemo”, poručio je Ahmethodžić.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica kazao je da je ovdje počinjen užasan zločin.

“Postoje fotografije tog događaja, na njima je snijeg crvene boje. To dovoljno govori kakav je masakr ovdje počinjen. Dokaz je to da su zločinci našu djecu ubijali planirano i ciljano, s namjerom, jer ovdje nije bilo vojnih objekta niti ciljeva. Prema tome, sve je jasno. Ovdje smo da odamo počast i čuvamo istinu od zaborava a ne da izmišljamo i širimo mržnju”, istakao je Grabovica. Dodao je  kako očekuje da će, osim Stanislava Galića i Dragomira Miloševića te Ratka Mladića i Radovana Karadžića po komandnoj odgovornosti, biti sudski procesuirani i izvršioci ovog ali i brojnih drugih zločina nad djecom i civilima Sarajeva.

 

NV

Na vrh