Javni poziv za dodjelu javnih priznanja Počasni građanin KS

Odbor za javna priznanja Kantona Sarajevo (KS) danas je utvrdio tekst Javnog poziva za dodjelu javnih priznanja Počasni građanin KS i Plaketa KS za 2014. godinu

3. Apr 2015. | 14:33 | S.K
38766

Tekst javnog poziva objavljen je na web stranici Skupštine KS u okviru "Novosti iz Skupštine". Ovim putem Odbor je uputio poziv svim zainteresiranim zastupnicima u Skupštini KS, udruženjima, fondacijama kao i pojedincima da podnesu inicijativu za dodjelu javnog priznanja Počasni građanin KS.

U skladu sa Zakonom o javnim priznanjima KS, počasnim građaninom KS proglašava se strani državljanin koji se naročito istakao zaslugama u davanju podrške pravednoj borbi za odbranu Sarajeva od agresije, unapređenju međunarodne saradnje, razvijanju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti te demokratičnosti, humanosti i toleranciji među ljudima različite nacije, vjere i kulture.

Počasnom građaninu dodjeljuje se Povelja KS. Odbor za dodjelu javnih priznanja također poziva preduzeća, ustanove, političke organizacije, udruženja građana i druge organe i organizacije da podnesu inicijative za dodjelu javnog priznanja KS za Plaketu KS.

Plaketa KS dodjeljuje se kao priznanje za doprinos razvoju KS u oblasti privrede, nauke, društvenih djelatnosti i umjetnosti. Plaketa se dodjeljuje pojedincima i kolektivima, a može se dodjeliti i posthumno.

Inicijativu za dodjelu Plakete KS neposredno može podnijeti i Odbor za javna priznanja KS. Inicijative za dodjelu javnih priznanja s obrazloženjem mogu se dostavljati najkasnije do 18. aprila 2015. godine, saopćeno je iz pres-službe KS.

Na vrh