Objavljen sadržaj pisama koje je Praljak poslao porodici

1. Mar 2018. | 08:46 | NV
slobodan-praljak

Motiv samoubistva penzionisanog generala i osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka jasan je i vidljiv iz dva pisama koje su UN-ovi istražitelji diplomatskim putem nedavno dostavili njegovoj supruzi.

Oba pisma napisana su u ponedjeljak 27. novembra, dva dana prije objave pravosnažne presude u predmetu Herceg-Bosna. Štura, jasna, bez patetike ili bilo koje vrste iracionalnosti, javlja Nova TV koja je objavila sadržaj pisma uz saglasnost Praljkove supruge Kaće.

“Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim, donio sam odavno – smireno, promišljeno, samosvjesno”, napisao je Praljak u prvom pismu, namijenjenom svojoj porodici.

“Kaća, mislim da ćeš pismo ‘Porodici’ morati objelodaniti, kako bi spriječila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju itd.”, napisao je Praljak.

 

Pinter: Sve je radio precizno

“Ništa što je general Praljak radio nije bilo pod utjecajem trenutačnih emocija i trenutačnog osjećaja, nego je sve, počevši od obrane i od vlastitog života radio vrlo precizno, odlučno i smireno”, uvjerena je Praljkova pravna zastupnica Nika Pinter.

UN-ova istraga pokazala je kako nije bilo propusta sudskih stražara niti je kršena procedura provjere pri ulasku okrivljenih na tribunal, a Nika Pinter je rekla kako se ne može utvrditi kako je otrov dospio u ruke generala Praljka.

 

NV

Na vrh