Obnovljivi izvori energije: Naučnici truhli paradajz pretvorili u električnu energiju

Paradajz nepogodan za prodaju naučnici su pretvorili u električnu energiju

20. Mar 2016. | 13:38 | A.S
56342

Međutim bili su u mogućnosti generirati 0,3 W električne energije u svom eksperimentu , tim smatra da je koncept može biti umanjen – toliko da godišnji otpadni paradajz na Floridi može koristiti za napajanje Disney svijeta 90 dana .

Međutim, proces stvaranja struje od trulog paradajza u količinama koje bi bile u stanju da zamjene energiju iz postojećih izvora sigurno će potrajati.

Naučnici iz Škole rudarstva i tehnologije iz Južne Dakote razvili su mikrobnu elektro-hemijsku ćeliju koja može da pretvori čestice iz trulog paradajza u struju.

„Mikrobne elektro-hemijske ćelije koriste bakterije da razbiju i oksidiraju organski materijal u truhlom paradajzu“, rekao je Namita Shrestha, asistent koji radi na projektu.

Izlazna snaga iz uređaja još uvijek je mala — 10 miligrama otpada od paradajza može proizvesti 0,3 vata električne energije. Međutim, naučnik očekuje da će biti urađena dodatna istraživanja kako bi se povećala proizvodnja struje i uvjeren je da će unaprijediti tehnologiju.

Namita Shrestha je rekao da bi, uz mnogo rada i optimalizovanu bateriju na biološko gorivo, bilo moguće pokrenuti „Disney svijet“ u Orlandu pomoću godišnjeg otpada paradajza iz države Floride.

Imajući u vidu da sama Florida proizvodi gotovo 400.000 tona otpada od paradajza svake godine, moglo bi se proizvesti mnogo energije, vjerovatno dovoljno za napajanje cijelog naselja na duži period.

Na vrh