Obuku plivanja završilo 770 novogradskih učenika

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa JP "Olimpijski bazen Otoka" relizirala je projekat škole plivanja za učenike petog razreda osnovnih škola s područja ove lokalne zajednice

24. Jun 2015. | 08:59 | A.D
42849

Ovim projektom obuhvaćen je 771 učenik iz 14 novogradskih škola, koji su izrazili želju da uče plivati. Obuku plivanja završile su 383 djevojčice i 388 dječaka.

Za ovu namjenu Općina Novi Grad osigurala je iz ovogodišnjeg budžeta 50.000 konvertibilnih maraka, a za sve učenike bio je osiguran i prevoz od škole do bazena i natrag.

To je u velikoj mjeri doprinijelo da se više od 70 posto novogradskih učenika petog razreda prijavi za školu plivanja, jer je do sada bilo malo teže da ih roditelji odvoze i vraćaju.

Obuka je trajala deset dana, a na samom početku instruktori, koji su radili sa djecom obavili su testiranje učenika kako bi utvrdili njihovo plivačko znanje na osnovu kojeg je vršena selekcija učenika u grupe.

Sa djecom su radili profesori sporta i tjelesnog odgoja, kao i studenti Fakulteta za sport i tjelesni odgoj, koji su sačinili program po kojem su djeca postepeno i kroz igru upoznavala elemente plivanja i sticala vještine za samostalan i siguran boravak u vodi.

Nakon završene obuke obavljeno je finalno testiranje s ciljem mjerenja postignutih rezultata kod svakog učenika posebno. Prema ocjenama profesora, većina učenika je putem ovakvog pedagoškog pristupa pokazala pozitivan stav prema vodi i stekla osnove plivačkog znanja.

Općina Novi Grad planira ovaj projekat realizirati i ubuduće, sa težnjom da u narednih nekoliko godina ova Općina bude lokalna zajednica u kojoj će sva djeca starija od deset godina znati plivati.

(Agencija FENA)

Na vrh