Od Kukića zavisi većina i u Federalnom i Parlamentu BiH

19. Feb 2018. | 12:40 | NV
mirsad-kukic-sda-658x439(2)

Situacija koja je nastala kao proizvod unutarstranačkih igara u Stranci demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu (TK) iz dana u dan sve je teža. U Vladi Federacije, znajući političku moć Mirsada Kukića i činjenicu da jedna trećina poslanika u Klubu SDA u Parlamentu Federacije podržava Kukića, sada strahuju za buduće odluke i zakonska rješenja Vlade, piše NAP.

Poznato je da Vladini prijedlozi i sada teško prolaze Parlament Federacije, a nakon sukoba s Kukićem stanje bi moglo biti još i teže. Smjenom Bege Gutića i njegove vlade u Tuzli, smijenjeni Mirsad Kukić pokazao je da na svojoj strani ima skupštinsku većinu.

Od Kluba SDA u Skupštini TK samo troje je ostalo na strani Gutića.

Kukić je na sjednici Predsjedništva SDA održanoj u srijedu smijenjen sa čela KO SDA Tuzla, a uvedeno je Povjereništvo sa povjerenikom Amirom Fazlićem.

Povjereništva su uvedena i u Goraždu i Konjicu, a unutarstranačke turbulencije su i u Kantonu Sarajevo.

S obzirom da je za smjenu Vlade TK glasalo i pet zastupnika SBB-a šef Kluba SDA Midhat Čaušević je kazao da će ova stranka preispitati koalicioni dogovor sa Savezom za bolju budućnost.

Premijer Federacije Fadil Novalić svjestan je teške situacije, pa je u Vladi vanredno stanje. „Prebojavaju“ se oni koji su uz Kukića i oni koji bi to mogli postati.

Ni na državnom nivou situacija nije ništa bolja. U Klubu SDA u Predstavničkom domu PS BiH sjedi Safer Demirović, izuzetno blizak Mirsadu Kukiću. On je zlata vrijedan glas u situaciji kada nema stabilne koalicione većine.

Klub SDA ranije su napustili Senad Šepić, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović, i već tada je poljuljana pozicija same SDA unutar državnog parlamenta. I njihovi koalicioni partneri, SBB i HDZ, isticali su da nije jednako imati sedam i deset poslanika.

Svu političku važnost Demirović je pokazao i prilikom usvajanja Zakona o akcizama. Kada se nije pojavio na sjednici – Prijedlog zakona je pao.

Kukić koji lako srušio Vladu TK iznenadio je i samog Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, kojeg su ranije uvjeravali da je Kukić izgubio podršku u TK i da nema moć kakvu je imao.

Između Kukića i Izetbegovića sukob je izbio kada je Kukić tražio izgradnju Termoelektrane Banovići, koju Izetbegović nije podržao konkretnim potezima. Za Izetbegovića je i dalje prioritet Blok 7 u Tuzli.

U centrali SDA sada su svjesni da bez Kukića ne mogu dobro proći u Tuzli tokom izbora u oktobru, piše Patria.

 

NV / NAP

Na vrh