Od Pariza traže da otkaže prodaju nosača helikoptera Rusiji

Grupa uticajnih američkih kongresmena pozvala je danas Francusku da otkaže prodaju dva savremena nosača helikoptera Rusiji i predlaže da ih, umjesto Moskvi, proda NATO-u, ili ih da u zakup

30. May 2014. | 09:31 | Novo vrijeme
23684

“Takva trgovina će poslati jak signal ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da saveznici NATO-a neće tolerirati ili, na bilo koji način, omogućiti njegove nesmotrene poteze”, naveli su američki kongresmeni u pismu generalnom sekretaru NATO-a Andersu Fogh Rasmussenu, prenosi agencija Reuters. 

Prijedlog Washingtona i evropskih partnera da zvanični Pariz preispita svoju odluku o prodaji vojne opreme visoke tehnologije Moskvi uslijedio je poslije ruske akcije u Ukrajini, uključujući pripajanje Krimskog poluostrva Rusiji. 

Istovremeno kupovina brodova povećala bi kapacitete NATO-a, u vrijeme kada mnoge članice smanjuju izdvajanja za odbranu, uz ponovno uvjeravanje u sigurnost partnera u centralnoj i istočnoj Evropi, naveli su američki kongresmeni. 

Francuska je saopćila da će ispuniti dogovoreni posao s Rusijom, jer bi odustajanje nanijelo više štete Parizu nego Moskvi, prenosi Tanjug. 

Posao je vrijedan 1,66 milijardi dolara i uposlio bi oko 1.000 ljudi, a uključio bi i opciju narudžibine još dva takva nosača "Mistral" koji mogu da nose 16 helikoptera, četiri letjelice, 60 oklopnih vozila, 13 tenkova i do 700 vojnika. 

(Agencije)

Oznake: > >

Na vrh