Od Vere Šakić na groblju Bare oprostili se porodica i prijatelji

11. Jan 2017. | 22:02 | NV
IMG_20170110_141414

Na sarajevskom groblju Bare okupili su se članovi obitelji i prijatelji koji su željeli odati posljednju počast dugogodišnjoj kulturnoj i medijskoj djelatnici, prof. Veri Šakić, koja je svojom osobnošću ostavila neizbrisiv trag u bosansko-hercegovačkom i ex-jugoslovenskom javnom životu.

Vera Šakić preminula je 7. januara 2017. godine, a na njenom posljednjem ispraćaju u Sarajevu, uz članove njene najbliže porodice, okupio se veliki broj njenih prijatelja, poštovatelja, saradnika i svih onih koji su se posljednji put željeli oprostiti od žene koja nas je sve zadužila – svojim ogromnim životnim iskustvom koje je nesebično dijelila kroz svoj dugogodišnji angažman u oblastima muzike i medija.

Pogreb je vodio don Luka Brković, a govor je ispred Udruge za kulturne djelatnosti i promociju „Libertas“ održao prof. dr. Besim Spahić.

Posljednjem ispraćaju Vere Šakić prisustvovali su i predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH prof. dr. Marinko Pejić, član Asocijacije neovisnih intelektualaca Krug 99 i član Udruženja novinara BiH dr. sc. Marijo Pejić, članovi rukovodstva Udruge „Libertas“ Željko Gudelj, Ivana Krstanović i Adnan Đindo, dugogodišnja djelatnica RTV SA Dijana Grković-Foretić, te mnogi drugi.

Telegrame sućuti članovima porodice i članovima Udruge za kulturne djelatnosti i promociju „Libertas“ uputile su mnogobrojne osobe iz društvenog života, među kojima su Tereza Kesovija, Vladimir Kočiš Zec i Novi fosili, Zorica Kondža, Kićo Slabinac, grupa Stijene, Seid Memić Vajta, Matko Jelavić, Šima Jovanovac, Tutti Frutti bend, Turistička zajednica Grada Županje, Lado Leskovar itd.

Vera Šakić je završila Muzičku akademiju u Sarajevu. Bila je dugogodišnja urednica na Radio-televiziji Sarajevo. Kao muzička urednica, bila je član žirija na najznačajnijim muzičkim festivalima u bivšoj Jugoslaviji (Festival zabavne glazbe Opatija, Beogradsko proleće, Zagrebfest, Festival zabavne glazbe Split, Vaš šlager sezone itd.). Nakon završetka rata u BiH, radila je kao muzička urednica na radio stanici Vrhbosna. Bila je član Upravnog odbora Udruženja novinara BiH, član Organizacijskog odbora Festivala božićnih pjesama, narodnih igara i običaja Kao nekad pred Božić, član Organizacijskog odbora Međunarodnog festivala dječje pjesme Lino-fest, te član Upravnog odbora Udruge za kulturne djelatnosti i promociju „Libertas.“

 

NV

Na vrh