Odbrojavanje do 20.godišnjice Dejtona: Vrijeme za novi dogovor

Zašto obilježavanje godišnjice Dejtona ne iskoristiti za redefiniranje novog ugovora između BiH i međunarodne zajednice, čime bi se ubrzale reforme i osiguralo da do 2025. zemlja bude u poziciji potpuno ispuniti obećanje i ostvariti potencijal u okviru evroatlantskih i globalnih zajednica?

12. Jun 2015. | 09:00 | Prof. Bruce Hitchner
42124

Ostalo je još pet mjeseci do 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma. U Bosni i Hercegovini vlada mir, a nedavno je potpisan sporazum s Evropskom unijom da ova zemlja otpočne dugi put za pristupanje. Država se i dalje suočava s mnoštvom problema: ekonomska stagnacija, visoka stopa nezaposlenosti, odliv mozgova, korupcija, otrovni izlivi etnonacionalizma, suđenje za ratne zločine i uveliko neefikasna i nefunkcionalna vlast na svim nivoima. Kod nekih je prisutan osjećaj da je Bosna i Hercegovina u višegodišnjoj krizi. I sve ovo se sada dodatno komplicira složenim geopolitičkim okruženjem bh. susjedstva.

Usto, ima nekih koji prosuđuju da je Bosna i Hercegovina odmakla od poslijeratne faze i da joj više nije potreban Ured visokog predstavnika. I u međunarodnoj zajednici vlada virtualna jednoglasnost da političari i građani u BiH treba da preuzmu punu odgovornost kako bi bez uplitanja izvana riješili mnoge izazove u zemlji. Nova inicijativa Evropske unije radi na ovom principu. Ali ima i cinizma u ovoj ocjeni koja proturječi neuspjehu suočavanja sa stvarnošću. Ima čak i onih koji misle da je BiH na sporom ali neminovnom putu prema većoj stabilnosti i sigurnosti.

A ipak ima i neke mudrosti i istine u svim tim perspektivama i ja želim na njima graditi dva prijedloga. Prvo, pretpostavimo da je BiH sada sigurno u boljem stanju nego prije dvadeset godina. Drugo, priznajmo da je, usprkos svim problemima, zemlja u ponešto jačoj poziciji da ih uspješno riješi nego ikad ranije. Drugim riječima, pretpostavimo radi argumenta da je poslovična čaša napola puna, a ne napola prazna.

Imajući na umu te prijedloge, možda će predstojeća 20. godišnjica Dejtona više biti obilježavanje mira koju je donio BiH ili, kao što je to često slučaj s ranijim godišnjicama Dejtona, prilika za govore i konferencije na kojima se prežvakavaju uspjesi i nedostaci Dejtona.

Zašto onda obilježavanje godišnjice Dejtona ne iskoristiti za redefiniranje novog ugovora između BiH i međunarodne zajednice, čime bi se ubrzale reforme Možda će predstojeća 20. godišnjica Dejtona više biti obilježavanje mira koju je donio BiH ili, kao što je to često slučaj s ranijim godišnjicama Dejtona, prilika za govore i konferencije na kojima se prežvakavaju uspjesi i nedostaci Dejtona i osiguralo da do 2025. zemlja bude u poziciji potpuno ispuniti obećanje i ostvariti potencijal u okviru evroatlantskih i globalnih zajednica?

Donijeti agendu za novi ugovor neće biti lahko, a nema ni vremena. Poput onog što su uradili prije Dejtona, Evropa i SAD treba odmah da preuzmu vođstvo u radu s vlastima BiH kako bi bili definirani cilj i omjer.

Fokus novog postdejtonskog sporazuma treba da bude na ciljevima koji jasno idu izvan postojeće liste poslijeratnih pitanja i, posebno, na koracima koji se – usuđujem se reći – fokusiraju na gradnju mjera efikasne nacije i institucija, da se pripremi BiH, ne samo za konačnu integraciju u EU, nego za hitniju potrebu da se izgradi zemlja koja je sposobna da funkcionira kao samostojeća država bez direktnih međunarodnih intervencija u njene poslove.

Naravno, bit će otpora za svaki ozbiljan poziv za stvarnu reformu u BiH. Neki koji će vidjeti 20. godišnjicu kao priliku da insistiraju na vraćanju Dejtona 1995, u čemu su se čak i oni koji su formulirali Sporazum složili da je nesavršen i da mu treba revizija od dana kad je iniciran. Bosna i Hercegovina se ne može vratiti u prošlost. Rat je ostavio mnoge ožiljke koji neće iščeznuti a mir koji je uslijedio uglavnom je bio hladni mir. Ali cijepanje ove male zemlje na čak manje anahrone etničke feude nema nikakvog smisla ni na jednom nivou u 21. stoljeću.

Ukratko, 20. godišnjica Dejtonskog sporazuma mora biti više od obilježavanja i nabrajanja uspjeha i nedostataka. Trenutak je da se prizna da se temelj koji je postavio Dejtonski sporazum dovoljno učvrstio da se izgradi BiH koja ima šansu za svjetliju budućnost. Umjesto da se samo odražava, divi ili cjepka na tom temelju, BiH i međunarodna zajednica treba da iskoriste 20. godišnjicu da podignu postdejtonsku superstrukturu koja će držati zemlju sigurnom i sa zavidnim obećanjem za budućnost.

Na vrh