Odlukom CIK-a FBiH dijeli se na dvije etničke izborne jedinice

23. Feb 2018. | 21:45 | NV
sdp(66)

Socijaldemokratska partija SDP BiH, Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost i Naša stranka usvojili su zajedničku izjavu i zaključke povodom donošenja Odluke o načinu izbora delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Centralne izborne komisije.

Zajednički stav ove četiri stranke je da je ona diskriminatorna, neustavna i koja de facto dijeli FBiH na dvije etničke izborne jedinice.

Ovakva odluka bi onemogućila da ijedan Hrvat iz Sarajevskog, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona bude izabran u Dom naroda PFBiH. Istovremeno niti jedan Bošnjak iz Posavskog, Livanjskog ili Hercegovačko-neretvanskog kantona ne bi mogao biti izabran u ovaj dom.

“Na ovaj način u izborni sistem BiH bi se uvela neustavna rješenja, s elementima diskriminacije kojim se dodatno derogiraju dosadašnje presude Suda za ljudska prava u Strazburu kojima su utvrđene brojne diskriminacije u postojećem izbornom zakonodavstvu BiH. Ustav FBiH i Ustav BiH jasno kažu da se do potpune provedbe Aneksa 7 mora primjenjivati popis stanovništva iz 1991. godine, pa bi CIK, pozivanjem na popis iz 2013. godine zapravo vrši legalizaciju etničkog čišćenja, stavljajući se time iznad Ustava. CIK nema nadležnost da bilo kakvim svojim odlukama propisuje broj i strukturu delegata Doma naroda. Osim protivustavnog djelovanja, CIK očigledno sebe vidi i kao instituciju koja se može staviti iznad Zakona”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Usvojeno je i sedam zaključaka kojima se traži da CIK odmah obustavi sve aktivnosti na pripremi ove odluke.

Zadužuju se zastupnici ove četiri stranke da sa drugim zastupnicima u Parlamentu FBiH i BiH podnesu zahtjev za ocjenu ustavnosti članova 10.12 Izbornog zakona BiH. Traže hitno zasjedanje Federalnog parlameta koji bi razmotrio Prijedlog zakona o izbornim jedinicima i broju mandata u Parlamentu. Iz tih stranaka traže od visokog predstavnika u BiH traže zaštitu integriteta izbornog procesa u BiH.

Jedan od zaključaka je i da podržavaju diplomatske napore predstavnika međunarodne zajednice oko postizanja dogovora oko izmjena izbornog zakona. Očekuju da se pri analizi ponuđenih rješenja vode demokratskim principima i načelima koja vrijede u demokratskim društvima. Ukoliko CIK ustraje u svojim namjerama da donese spornu odluku, spremni smo na svaki oblik demokratske borbe što uključuje i organizaciju protesta, saopćeno je.

Ove četiri stranke pozvale su i sve druge političke stranke, organizacije i pojedince da se uključe u borbi za jednakost svih građana na teritoriji cijele BiH.

 

NV / NAP

Na vrh