Odnos Njemačke prema Rusiji dio jučerašnjeg koalicionog sporazuma između CDU/CSU i SPD

8. Feb 2018. | 07:59 | NV
40587

U nacrtu koalicionog sporazuma koji su jučer postigle vodeće partije u Njemačkoj, stoji da je ta zemlja itekako zainteresovana za saradnju s Rusijom koju opisuje kao “najvećeg evropskog susjeda”, prenio je Tanjug.

“Njemačka je veoma zainteresovana za dobre odnose i blisku saradnju s Rusijom u cilju obezbjeđivanja mira i riješavanja međunarodnih izazova”, navodi se između ostalog u nacrtu koalicionog sporazuma Demokršanske unije (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU) sa jedne strane i Socijaldemokratske partije (SPD) sa druge strane.

“Rusija je naš najveći evropski susjed, sa kojim želimo da garantujemo mir u Evropi, integritet nacionalnih granica i suverenost svih država na temeljima principa OSCE-a”, navodi se u dokumentu objavljenog na web stranici CDU.

Istovremeno se konstatuje da postiji veliki potencijal za ekonomsku razmjenu i u civilnom sektoru. “Zbog toga žalimo što je ruska politika, uključujući stanje ljudskih prava, napravila veliko korak unazad. Rusija krši evropski mirovni poredak nezakonitom aneksijom i intervencijom u istočnoj Ukrajini. Aktuelna vanjska politika Rusije zahtjeva od nas posebnu obazrivost“, poručuje se u koalicionom sporazumu.

Dodaje se da će Njemačka, zajedno s Francuskom, nastaviti da ulaže napore da se riješi sukob u istočnoj Ukrajini i primjene sporazumi iz Minska. U središtu tih napora, kako se navodi, je najprije pridržavanje primirja na istoku Ukranije, kao i povlačenje svog teškog naoružanja i svih naoružanih jedinica sa te teritorije. Taj razvoj treba da prati misija UN, a Rusija i Ukrajina imaju obaveze iz sporazuma iz Minska.

“U sprovođenju sporazuma iz Minska, spremni smo da ublažimo sankcije i stupimo u dijalog s evropskim partnerima”, navodi se u dokumentu. Navodi se i da se Njemačka drži vizije “zajedničkog ekonomskog prostora” od Lisabona do Vladivostoka, od kojeg mogu imati koristi obje strane i cijela Evropa.

“Cilj naše politike prema Rusiji ostaje povratak na odnose zasnovane na uzajamnom povjerenju i mirnom pomirenju interesa, što omogućava blisko partnerstvo”, navodi se u dokumentu u kojem je najavljeno da Njemačka namjerava da poveća sredstva za saradnju civilnog društva sa zemljama istočnog partnerstva i Rusije, između ostalog i u okviru Sanktpeterburškog dijaloga.

Poslije četiri mjeseca političkog zastoja u Njemačkoj, jučer je konačno postignut koalicioni dogovor između Angele Merkel i Martina Schulza.

Stranke CDU, CSU i SPD su postigle dogovor o tome kako će izgledati koalicioni ugovor, čime je otvoren put ka formiranju treće uzastopne, a četvrte u historiji Njemačke tzv. velike koalicije.

Koalicioni ugovor sada moraju da odobre članovi SPD, njih oko 450.000, na unutarstranačkom referendumu, koji će, najvjerovatnije biti održan za tri sedmice.

Izbori u Njemačkoj održani su 24. septembra prošle godine i na njima je CDU osvojila 32,9 posto glasova, što nije bilo dovoljno da samostalno formira vladu, pa se krenulo u koalicione dogovore, podsjeća Tanjug.

 

NV

Na vrh