Odobreno ispitivanje brazilskog predsjednika zbog korupcije

31. May 2017. | 21:30 | NV
epa-1

Vrhovni sud Brazila odobrio je ispitivanje predsjednika Michela Temera u okviru istrage o korupciji koja je potresla zemlju.

Sudija zadužen za istragu, naložio je ispitivanje Temera i naveo da brazilski predsjednik ima rok od 24 sata da odgovori na pitanja istražitelja.

Glavni tužilac Brazila podigao je nedavno optužnicu protiv Temera zbog ometanja pravosuđa u istrazi koja je dovela do otkrivanja skandala o korupciji.

Više desetina direktora i političara je uhapšeno ili ispitano zbog navodnog naplaćivanja ugovora s državnom naftnom kompanijom Petrobras po većim cjenama i korištenja dijela novca za mito i izborne kampanje.

Temer je nasljedio predsjednicu Dilmu Rousseff koja je opozvana krajem augusta 2016. zbog navodnih malverzacija i namještanja javnih računa i državnog budžeta.

Kasnije je dokazano da su oni koji su vodili opoziv protiv brazilske predsjednice Rousseff bili upleteni u različite malverzacije, a u jednom od presretnutih telefonskih razgovora, koje su objavili brazilski mediji, dvojica političara uključeni u opoziv Dilme Rousseff govore o tome kako njena smjena znači prekid istrage protiv njih koji je naredila predsjednica.

Michel Temer je prozapadno orijetisan političar kojeg podržava Washington, dok je Dilma Rousseff jedna od perjanica brazilske socijalističke partije i zalaže se za jače integracije u Latinskoj Americi te odbacivanje uticaja drugih država na dešavanja u Južnoj Americi.

 

NV / Beta / foto EPA

Na vrh