Održan sastanak maloljetnih dobrovoljaca Armije RBiH: Sačiniti spisak svih maloljetnih dobrovoljaca

12. Mar 2018. | 09:16 | NV
maloljetni dobrovoljci armije rbih

Maloljetni dobrovoljci Armije RBiH osnovat će Savez udruženja maloljetni dobrovoljaca Armije RBiH, koji će biti krovno tijelo lokalnim udruženjima, zaključeno je tokom sastanka Koordinacije maloljetnih dobrovoljaca Armije RBiH održan u nedjelju u Mostaru.

Predsjednik Koordinacije maloljetni dobrovoljaca Armije RBiH Nevres Jašarević rekao je za agenciju Patria da su maloljetni dobrovoljci zadovoljni da ovu kategoriju prepoznaje i novi Zakon o boračkim udruženjima koji treba biti usvojen u Federalnom parlamentu. Ovo je, ističe, prvi put nakon završetka rata da se maloljetni dobrovoljci spominju u Zakonu o demobilisanim borcima. Od Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata očekuje i to da sačine spisak svih maloljetnim dobrovoljcima Armije RBiH.

Maloljetni dobrovoljici će naknadno tražiti i dodatne izmjene u članu 9., Pravilnika o invalidnosti, koji se odnose na PTSP, zaključeno je tokom sastanka u Mostaru.

Jašarević je također rekao da maloljetni dobrovoljci pozdravljaju stav Federalnog ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata koje je prihvatilo da u Pravilniku o invalidnosti član 9. dodatno definiše da se maloljetni dobrovoljac koji je i ratni vojni invalid cijeni sa dodatnih 10 posto na procijenjenu invalidnost.

Govoreći o nedavnim protestima demobilisanih boraca Armije RBiH Jašarević je rekao da podržava bivše saborce u njihovim zahtjevima, među kojima je i javna objava spiskao svih onih koji primaju boračke naknade, ali ne misli da probleme treba rješavati blokadom saobraćajnica, već to treba raditi putem zvaničnih institucija države.

 

NV / NAP

Na vrh