Održana promocija poštanske markice “Šutnja nije zlato” u sklopu kampanje prevencije nasilja nad ženama i djecom

5. Dec 2016. | 19:57 | NV
image001

U sklopu kampanje prevencije nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom “Šutnja nije zlato”, u Sarajevu je danas održana promocija markice.

Na ovaj način, u saradnji s BH Poštom, udruženje “Žene ženama” koje uz podršku USAID-a provode sveobuhvatni projekat prevencije nasilja,  žele skrenuti dodatno pažnju na problem nasilja.

Promotori događaja su bili – potpredsjednica Federaije BiH Melika Mahmutbegović i izvršni direktor za poštanski promet JP “BH Pošta” Neziran Đogo, te predstavnice udruženja Žene ženama.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović kazala je da se moraju poštovati potpisane međunarodne konvencije i sporazumi koji se tiču zaštite žena i djece od nasilja i seksualnog nasilja, te da će se lično zauzeti da se zakon implementira i unaprijedi u ovom segmentu.

“Kampanjom se žele motivisati žrtve da prijave nasilje, kao jedini način prevencije nasilja. Šutnja žrtve je najveće oružje nasilnika”, poručuju organizatori kampanje udruženje “Žene ženama”.

Ujedno, javnim isticanjem problema, ovim projektom se upućuje i direktan poziv vlastima da izmjene krivične zakone u BiH, pooštre kazne za počinioce nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom, te usklade krivično zakonodavstvo sa potpisanim konvencijama Vijeća Europe u UN-a.

Događaju su prisustvovali još i predstavnici Parlamenta FBiH, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, ministarstva rada i socijalne politike Kantona Sarajevo, Parlamentarne skupštine BiH, USAID, CCI i drugi.

 

NV

 

Na vrh