Ogledna polja soje kao polazna tačka non-GMO proizvodnje

U organizaciji Udruženja "Dunav soja“ Poljoprivrednog instituta Republike Srpske i kompanije "Bimal“ d.d. u Banjoj Luci je održan "Dan polja soje“

7. Sep 2016. | 16:00 | Dž.A.
soja

Manifestacija je posvećena proizvodnji genetski nemodifikovane soje i treba da pokaže da uzgoj ovakve soje može da bude jednostavan i inovativan za proizvođače.

Tri sjemenske kompanije predstavile su devet sorti soje, različitih grupa zrenja.

U okviru herbicidnog ogleda predstavljeni su preparati za suzbijanje korova u ovoj ratarskoj kulturi s akcentom na integralni pristup u zaštiti bilja.

Prema riječima area menadžera “Dunav soje“ za područje Bosne i Hercegovine Radomira Prodanovića, u toku ove godine na području Bosne u Hercegovine zadržao se nivo prošlogodišnjih površina zasijanih sojom, a zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima očekuje se i novi rekord u proizvodnji ove proteinske biljke.

-Najvažnije pitanje za proizvođače i potrošače jeste kako našoj domaćoj soji dati ‘bez GM identitet’, a zatim kako domaću soju i indirektne proizvode od domaće soje jasno distancirati na tržištu od GM soje i proizvoda od životinja koje su hranjene GM-sojom iz uvoza. Odgovor na ovo pitanje je da se označavanjem domaće soje, kao i proizvoda: mesa, mlijeka i jaja dobijenih od životinja hranjenih domaćom bez GM sojom može osigurati prepoznatljivost tih proizvoda na tržištu i dodatna vrijednost koju ti proizvodi zaslužuju – rekao je menadžer Prodanović.

“Dunav soja“ u sklopu mreže ogleda ima za cilj da poljoprivrednicima kroz egzaktne primjere u praksi približi soju kao biljnu kulturu. Stoga je podrška organizacija i kompanija koje se zalažu za non-GMO proizvodnju dragocijena.

“Najvažnija uloga Poljoprivrednog instituta u procesu povećanja proizvodnje uljarica, posebno soje, u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini je iznalaženje najpogodnijih tehnologija proizvodnje u cilju povećanja njihovog prinosa i kvaliteta. Upravo veći prinosi i bolji kvalitet zrna predstavljaju osnovu za povećanje profitabilnosti, a time i najbolju motivaciju za povećanje obima proizvodnje”, istakao je direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja.

Kao kompanija koja svojim kupcima nudi proizvode visokog kvaliteta, “Bimal“ d.d. Brčko član je “Dunav soja“ asocijacije i podržava proizvodnju od non-GMO soje.

Stoga, posebnu pažnju posvećuje soji koja je zasijana prema metodama “Dunav soja“ standarda, navodi se u saopćenju iz “Bimala“.

Dan Polja soje organizovan je u saradnji s Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), kroz projekt “Kvalitetna soja bez GMO-a iz Dunavske regije“ koji je finansiran od Njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ).

 

(FENA)

Na vrh