Oko 70 miliona KM iz OdRaza ide na račun budžeta FBiH

24. May 2017. | 19:16 | NV
vlada fbih(22)

Novac iz Revolving fonda bivše Vladine Fondacije za održivi razvoj (OdRaz), koji će u ovoj godini narasti na blizu 70 miliona KM bit će uplaćen na račun Federalnog ministarstva finansija, a odatle u budžet FBiH. Ovo je zaključak kojeg je donijela Vlada FBiH na posljednjoj sjednici.

Stručnjaci su ranije upozoravali da je ovo jedno od lošijih rješenja za sudbinu Fonda. Novac je trebalo prebaciti na poseban račun Union banke, koja je u vlasništvu Federacije, i od njega finansirati razvoj male privrede po povoljnijim uslovima nego što sto nude komercijalne banke.

HDZ BiH je bio isključiv. Tražio je da ministarstvo finansija upravlja Fodnom, na čijem čelu je ministrica Jelka Milićević ove stranke. Politički dogovor između koalicionih partnera nije postignut pa će odlučeno da novac ide u budžet. Bit će potrošen na krpljenje budžetskih rupa.

OdRaz je bila važna fondacija Vlade Federacije BiH. Osnovana je 2001. godine. Služila je za implementaciju projekata po općinama širom FBiH, a koje je finansirala Svjetska banka i druge međunarodne institucije. Najčešće se radilo o povoljnom kreditiranju infrastrukturalnih projekata, važnim za cijelu lokalnu zajednicu, te o povoljnom kreditiranju malih i srednjih preduzeća.

Od dolaska Vinka Jakića na čelo OdRaza 2013. godine Fondacija se počela urušavati, a brojni projekti su stopirani ili skroz obustavljeni. Sumnja se da je Jakić kao direktor Fondacije napravio niz krivičnih djela, zloupotrijebio službeni položaj, što je na koncu dovelo do urušavanja Fondacije.

Vlada je OdRaz ugasila krajem aprila ove godine. Ugašen je i višemilionski fond, a novac će biti uplaćen u budžet, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh